ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

«Θα γλύφετε τα δάκτυλά σας»: Με αυτά τα μυστικά θα πετύχετε την πιο νόστιμη γαλοπούλα

Αναλυτικά τα υλικά και η εκτέλεση

«Θα γλύφετε τα δάκτυλά σας»: Με αυτά τα μυστικά θα πετύχετε την πιο νόστιμη γαλοπούλα

Σήμερα ανήμερα των Χριστουγέννων, είθισται να τρώμε γαλοπούλα, ωστόσο, δεν πρέπει να αγχώνεστε μήπως δεν ικανοποιήσετε γευστικά τους καλεσμένους σας, καθώς τα παρακάτω μικρά μυστικά, που θα κάνουν τη διαφορά!

Αυτή η συνταγή σας δείχνει βήμα βήμα πώς να φτιάξετε την πιο νόστιμη γαλοπούλα για τα Χριστούγεννα, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους.

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα 3 – 3 1/2 κιλά
  • 800 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 600 γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού τοματοχυμό
  • 250 γρ. ξανθή σταφίδα
  • 100 γρ. κουκουνάρι
  • 3 πράσινα μήλα
  • μισό κιλό μανιτάρια
  • 150 γρ. τεμαχισμένα ξερά δαμάσκηνα
  • 150 γρ. τεμαχισμένα ξερά βερίκοκα
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 ποτήρι κονιάκ
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C και σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα κάστανα για 15 λεπτά.

Αφού μαλακώσουν τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στο πάγκο της κουζίνας να κρυώσουν.

Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μισά από τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο. Προσθέτουμε και τον κιμά και ανακατεύουμε διαρκώς επί τρία λεπτά με μια ξύλινη σπάτουλα. Σβήνουμε με λίγο κρασί.

Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και περιμένουμε μέχρι το μείγμα να πάρει μια βράση.

Κατόπιν ρίχνουμε τα βρασμένα κάστανα και τα αφήνουμε όλα να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Συμπληρώνουμε τη σταφίδα, τα δαμάσκηνα, το κουκουνάρι, τα βερίκοκα, το υπόλοιπο κρασί, το κονιάκ και τη ζάχαρη. Στο τέλος ψήνουμε τα μανιτάρια για 5 λεπτά στο γκριλ, κόβουμε τα μήλα και τα προσθέτουμε όλα στο υπόλοιπο μείγμα. Η γέμισή μας τώρα είναι έτοιμη.

Μ’ ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση μέσα στη γαλοπούλα και τη ράβουμε μ’ ένα γερό σπάγκο. Την τρίβουμε με μπόλικο αλάτι και την βάζουμε στον φούρνο. Υπολογίστε περίπου τρεις ώρες ψήσιμο.

Μετά τα 15 πρώτα λεπτά ψησίματος γυρίζουμε τη γαλοπούλα και χαμηλώνουμε στους 160o C. Προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό ζωμό από κοτόπουλο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Στα τελευταία 30 λεπτά ανεβάζουμε και πάλι τη θερμοκρασία στους 200ο C, και γυρίζουμε τη γαλοπούλα ραντίζοντας το στήθος της με λίγο κρύο νερό.

Όταν έχει πια ψηθεί την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και αφού την καλύψουμε καλά με αλουμινόχαρτο, την αφήνουμε να σταθεί σε μια ζεστή μεριά για 15-20 λεπτά πριν την κόψουμε.

Κόβουμε τον σπάγκο από την κοιλιά και μεταφέρουμε τη γέμιση από την κοιλιά μ’ ένα κουτάλι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.