Σεφ από όλο τον κόσμο είπαν στο Today τις τάσεις που έρχονται να κατακτήσουν το 2024 στο fine dining και γενικότερα στο φαγητό και το ποτό.
Σούπερ πικάντικα καρυκεύματα
Η Gen Z εχει μια έντονη προθυμία να δοκιμάσει νέα συστατικά, ειδικά όταν πρόκειται για πικάντικα (και γλυκά). Και ενώ κάποια καρυκεύματα όπως το Sriracha, το λάδι τσίλι και η καυτερή σάλτσα είναι σίγουρα εδώ και καιρό στη ζωή μας, περιμένετε αυτά τα αγαπημένα παρασκευάσματα να ενσωματώνονται πιο συχνά και πιο δημιουργικά στην mainstream κουζίνα!
Παραδείγματα θα περιλαμβάνουν πικάντικο ramen, έλαια τσίλι αφρικανικής έμπνευσης και αποστάγματα εμποτισμένα με πιπέρι.
«Η συγκίνηση της γεύσης δεν είναι μόνο να βάλεις φωτιά στους γευστικούς κάλυκες αλλά έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα και το βάθος που μπορούν να φέρουν τα καυτερά στοιχεία σε ένα πιάτο ή κοκτέιλ», λέει ο Hicham El Ibrik, διευθυντής τροφίμων και ποτών για την Islamorada Resort Collection. «Το Gochujang (μια κορεάτικη πάστα από κόκκινο τσίλι) είναι ένα βασικό προϊόν στο ντουλάπι μου για την έντονη γεύση και την υπέροχη γεύση του».
Vegan πιάτα με πρωτοποριακές μεθόδους
Η άνοδος του βιγκανισμού και της χορτοφαγίας, καθώς και η επιθυμία του κοινού να τρώει περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, δεν είναι απλώς μια προσπάθεια για καλύτερη υγεία – είναι επίσης μια απάντηση στις περιβαλλοντικές ανησυχίες της κτηνοτροφίας. Αλλά δεν περιοριζόμαστε πλέον σε πηγές πρωτεΐνης όπως το τόφου, τα φασόλια και οι φακές. Αντίθετα, οι σεφ έχουν γίνει πιο καινοτόμοι στην προσέγγισή τους στη διατροφή με βάση τα φυτά, χρησιμοποιώντας λαχανικά με πιο δημιουργικούς τρόπους για να τα φέρουν στον πρωταγωνιστικό ρόλο του πιάτου σας.
Ο Vjay Veena, σεφ του The Setai στο Miami Beach, προβλέπει επίσης ότι τα λαχανικά όπως οι μπάμιες, το καλαμπόκι, η μελιτζάνα, τα πράσινα φασόλια και το edamame θα είναι πλέον βασικά συστατικά στα νέα πιάτα.
Και έχει και συνέχεια! «Φύκια, σόγια και διαφορετικοί τύποι αμύλου χρησιμοποιούνται σε ορισμένα εστιατόρια για να αντικαταστήσουν τα ψάρια στο μενού τους και πιστεύω ότι η ζήτηση θα αυξηθεί για το 2024», λέει η Yulissa Acosta, chef de cuisine στο Hearth ‘61 στο Mountain Shadows Resort Scottsdale.
Μη αλκοολούχα ποτά και κρασί
Η έννοια των mocktails και των μη αλκοολούχων ποτών απέχει πολύ από το καινοτόμο, αλλά η βιομηχανία μη αλκοολούχων ποτών θα συνεχίσει να επεκτείνεται!
Ολόκληρα μπουκάλια μιγμάτων εμπνευσμένα από τα αλκοολούχα ποτά αναμένεται να κυριαρχήσουν στα ράφια. Αυτή η τάση θα επεκταθεί επίσης σε εκλεκτά γεύματα με γευσιγνωσίες που ενσωματώνουν καινοτόμες, μη αλκοολούχες γεύσεις για να συμπληρώνουν κάθε πιάτο.
«Η άνοδος των μη αλκοολούχων cocktails, είτε πρόκειται για εκλεκτά τσάγια είτε για καλοφτιαγμένους χυμούς, σημαίνει μια αναζωογονητική εξέλιξη στον κόσμο των γαστρονομικών εμπειριών, όπου η αρμονία των γεύσεων επεκτείνεται σε όσους αναζητούν ένα ζωντανό ταξίδι χωρίς αλκοόλ στις γαστρονομικές τους περιπέτειες. », λέει ο Laurent Gardinier, πρόεδρος της Relais & Châteaux στη Γαλλία.
Μικρές πολυτέλειες
Το «Treat yourself» μπορεί να είναι μια φράση που βγήκε απευθείας από ένα εμβληματικό επεισόδιο του «Parks and Recreation», αλλά η σημασία του είναι πιο σημαντική τώρα από ποτέ.
Καθώς το άγχος μιας ταλαιπωρημένης οικονομίας, οι πόλεμοι και η πανδημία έχουν επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε γαστρονομικές απολαύσεις. Αυτή η τάση επιτρέπει επίσης στους καταναλωτές να αγοράζουν μικρότερες μερίδες, συνήθως από σχετικά απρόσιτα είδη πολυτελείας, όπως κονσερβοποιημένα ψάρια και χαβιάρι, αντί να ξοδεύουν εκατοντάδες δολάρια σε προϊόντα που θα μπορούσαν να πάνε χαμένα αν δε σερβιριστούν σε ειδική περίσταση ή/και σε μια μεγαλύτερη ομάδα των ανθρώπων.
«Καθώς πλησιάζουμε το 2024, ο γαστρονομικός κόσμος είναι μάρτυρας μιας μεταμορφωτικής τάσης: αυτή της ενσυνείδητης απόλαυσης», επιβεβαιώνει ο Wilfried Bergerjausen, διευθυντής μαγειρικής του RMD Group στο Σαν Ντιέγκο. «Αυτή η ιδέα ξεπερνά το απλό φαγητό. Πρόκειται για τον εορτασμό της πολυτέλειας σε προσιτές τιμές, όπου η απλότητα των καθημερινών γευμάτων ανυψώνεται σε γκουρμέ ύψη μέσω της δημιουργικότητας».