Ίσως να το ακούτε για πρώτη φορά, αλλά το καρπούζι, ένα από τα κατεξοχήν καλοκαιρινά φρούτα, χωρίζεται σε αρσενικό και θηλυκό. Προκύπτουν αυτόματα δυο ερωτήματα: Γιατί και ποια η διαφορά μεταξύ τους;
Τα αρσενικά είναι πιο μακρόστενα, ενώ τα θηλυκά είναι πιο στρογγυλά. Τα θηλυκά θεωρούνται ότι είναι πιο γλυκά και γενικότερα πιο νόστιμα από τα αρσενικά.
Πως ξεχωρίζουμε τα νοστιμότερα; Υπάρχει ο κλασικός τρόπος με το χαρακτηριστικό χτύπημα για να ακούσουμε αν το καρπούζι είναι κούφιο. Για να καταλάβουμε πότε είναι ώριμο, πρέπει να δούμε αν οι σκούρες πράσινες λωρίδες απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον δυο δάχτυλα.
Μπορούμε βέβαια αυτό να το διαπιστώσουμε και από το κοτσάνι, αν υπάρχει. Αν αυτό είναι πράσινο, τότε σημαίνει ότι κάποιος βιάστηκε να κόψει το καρπούζι, ενώ αν από την άλλη είναι ξερό, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι γινόμενο.