ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το πιο αστείο στις «δημοσκοπήσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ερωτώνται και οι νεοδημοκράτες αν «πρέπει να είναι υποψήφιος;»!
prodeals.gr

Τρόφιμα: Μπορούμε να υπερβούμε την ημερομηνία λήξης τους;

Δείτε αναλυτικά σε ποιες θερμοκρασίες μπορούν να συντηρηθούν

Τρόφιμα: Μπορούμε να υπερβούμε την ημερομηνία λήξης τους;

Το καλύτερο είναι να μην καταναλώνονται πέρα από την ημερομηνία ανάλωσης που δίνει ο παρασκευαστής τους και αυτό αφορά όλα τα προϊόντα.

Οι ετικέτες που συνοδεύουν τα τρόφιμα στα ράφια, στα ψυγεία και στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ, αποτελούν, στην ουσία, την ταυτότητα του προϊόντος το οποίο αγοράζουμε.

Πάνω σε αυτές, εκτός από τα συστατικά, τα γραμμάρια και την καταγωγή του τροφίμου, αναγράφεται με ψιλά γράμματα και η ημερομηνία λήξης του.

Η κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου, χημικός Msc / NPD, με ειδίκευση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων,εξηγεί ότι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τη σωστή αποκωδικοποίηση των πληροφοριών σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων.

Πιο συγκεκριμένα, σε προϊόντα που τα προμηθευόμαστε από τα ράφια (δηλαδή εκτός ψυγείου, π.χ. όσπρια, μακαρόνια κλπ) γνωστά και ως προϊόντα ξηρού φορτίου, την ημερομηνία λήξης τους την αναγνωρίζουμε από τη φράση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».

«Σε αυτή την περίπτωση» μας εξηγεί η κ. Παπακωνσταντίνου, «η αναγραφόμενη ημερομηνία αφορά την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας του τροφίμου και είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία το τρόφιμο διατηρεί τις ιδιαίτερες ιδιότητές του (π.χ. γεύση, χρώμα, οσμή ή θρεπτικά συστατικά-βιταμίνες) σε κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης».

Από την άλλη, στην περίπτωση τροφίμων τα οποία είναι μικροβιολογικώς ιδιαίτερα ευαλλοίωτα (αυτά τα οποία ψωνίζουμε από τα ράφια των ψυγείων, όπως π.χ. γάλα, γιαούρτι κλπ ή εκείνα που ανήκουν στην κατηγορία προϊόντων ψυκτικής αλυσίδας), η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (δηλαδή η φράση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από») αντικαθίσταται από την τελική ημερομηνία ανάλωσης, δηλαδή από την φράση «ανάλωση έως», η οποία όπως  εξηγεί η κ. Παπακωνσταντίνου σημαίνει ότι πέραν της αναγραφόμενης ημερομηνίας ενδέχεται, έπειτα από σύντομο χρονικό διάστημα, το τρόφιμο να συνιστά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και άρα να είναι μη ασφαλές.

Κατά τον ΕΦΕΤ, σε θερμοκρασία 1-5 βαθμούς, μπορεί να συντηρηθούν

  • Κρέας: 3-5 μέρες
  • Κιμάς: 1-2 μέρες
  • Κοτόπουλο: 1-2 μέρες
  • Ψάρι: 1 μέρα
  • Σάλτσες: 2 μέρες
  • Αυγά ψυγείου: μπορούν στους -1°C να συντηρηθούν μέχρι και 4 μήνες (συνήθως παγώνουν), αλλά τα αυγά ημέρας σε θερμοκρασία 0-5 °C, μπορούν να φτάσουν έως και τις 10 εβδομάδες.
  • Βούτυρο: στους 2-4°C μέχρι την ημερομηνία λήξης.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφορικά με τα προϊόντα ξηράς αποθήκης, η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται από 18-22°C και συνιστάται να μην καταναλώνονται πέρα από την ημερομηνία ανάλωσης που δίνει ο παρασκευαστής τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.