Το κύριο συστατικό της τεκίλας απειλείται από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών και τη νέα επιβάρυνση του ζωτικού επικονιαστή του φυτού αγαύης, της νυχτερίδα.

Τα ποτά με βάση την αγαύη, όπως η τεκίλα και το μεσκάλ, ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία αλκοολούχων ποτών το 2022, σύμφωνα με το Συμβούλιο Αποσταγμένων Αλκοολούχων Ποτών των ΗΠΑ. Οι αναλυτές λένε μάλιστα ότι μπορεί σύντομα να ξεπεράσει τη βότκα ως το ποτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα.

Ωστόσο, επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν καταστήσει σαφές ότι η έλλειψη νερού που τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή θα συνεχίσει να ασκεί τεράστια πίεση στην παραγωγή τροφίμων.

Το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά, δυστυχώς, δεν γλιτώνουν από αυτή την πρόβλεψη. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την υπερβόσκηση από την εκτροφή βοοειδών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, μπορεί να διαταράξει τη διανομή και την καλλιέργεια της αγαύης, του κύριου συστατικού της τεκίλας.

Ενώ η αγαύη είναι ένα φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία που μπορεί να ευδοκιμήσει σε ζεστό καιρό με λίγο έως καθόλου νερό, η Omanjana Goswami, επιστήμονας τροφίμων και περιβάλλοντος, δήλωσε ότι ο κύκλος ζωής της αγαύης είναι πολύ εύθραυστος για να αντέξει το μεγάλο καιρικό μαστίγιο που προκαλεί η κλιματική κρίση, από την ακραία ξηρασία έως τις θανατηφόρες καταιγίδες, όπως αυτή που μόλις βίωσε η Καλιφόρνια.

«Η αγαύη είναι ένα φυτό της ερήμου, οπότε φυσικά οτιδήποτε κινείται προς αυτόν τον καιρό που μοιάζει με έρημο θα βοηθήσει αυτή την καλλιέργεια να ευδοκιμήσει», δήλωσε η Goswami στο CNN. «Αλλά δυστυχώς, οι επιπτώσεις του κλίματος δεν είναι γραμμικές. Δεν σημαίνει ότι καθώς οι θερμοκρασίες θερμαίνονται, αυτό θα παραμείνει σταθερό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόβλεψης, είναι πολύ δύσκολο να δούμε πού θα πάει αυτό στο μέλλον», πρόσθεσε.