Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μοιράζονται οι περισσότεροι έξυπνοι άνθρωποι και αντικατοπτρίζονται στη συμπεριφορά τους. Αυτά τους κάνουν και να ξεχωρίζουν.
Σύμφωνα με ψυχολόγους, ένα βασικό χαρακτηριστικό των έξυπνων είναι η προσαρμοστικότητα.
Η ικανότητα να μπορεί κάποιος να αλλάζει συμπεριφορά και να ενεργεί σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικούς ανθρώπους είναι ένδειξη ευφυίας.
Η προσαρμοστικότητα απαιτεί αντίληψη, γνώση, μνήμη, λογική σκέψη αλλά και γρήγορη εύρεση λύσεων σε διάφορα προβλήματα. Η ευφυΐα δεν είναι μόνο ένα πράγμα, αλλά πολλές διαφορετικές ικανότητες μαζί.
Παρ’ όλα αυτά, δεν ξέρουν τα πάντα και το παραδέχονται.
Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα όρια τους και ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν τα πάντα. Αυτό όμως, σημαίνει και ότι ξέρουν τι πραγματικά είναι.
Αντιλαμβάνονται ότι οι ικανότητές τους είναι ξεχωριστές, αλλά δεν έχουν ανάγκη να το δείξουν με υπερβολές.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell στη Νέα Υόρκη, οι λιγότερο έξυπνοι είναι πιο πιθανό να υπερεκτιμήσουν τις δυνατότητές τους.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα οι συμμετέχοντες που είχαν χαμηλό σκορ στο τεστ που τους δόθηκε, πίστευαν ότι είχαν πολύ περισσότερες σωστές απαντήσεις. Αντίθετα, εκείνοι που είχαν καλύτερα σκορ, υπολόγιζαν ότι είχαν λιγότερες σωστές απαντήσεις.
«Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο. Απλώς είμαι παθιασμένα περίεργος» είχε πει ο Albert Einstein. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των έξυπνων ανθρώπων. Η περιέργεια τους κάνει περισσότερο δημιουργικούς και ανοιχτούς σε νέες εμπειρίες και γνώσεις.
Βρετανοί επιστήμονες που μελέτησαν τα στοιχεία περισσότερων από 5000 ατόμων για 50 χρόνια, βρήκαν ότι η ευφυΐα συνδέεται άμεσα με τη δεκτικότητα και την αναζήτηση νέων εμπειριών. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που είχαν υψηλό δείκτη νοημοσύνης σε ηλικία 11 ετών, όταν μεγάλωσαν, ήταν περισσότερο περίεργοι να μάθουν νέα πράγματα.
Ο Christopher Langan είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο με το δείκτη νοημοσύνης του να κυμαίνεται στο 195 με 210
Παράλληλα, οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και δεν επηρεάζονται εύκολα από τα συναισθήματά τους.
Λειτουργεί περισσότερο η λογική, καθώς υπερισχύει το σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη λήψη των αποφάσεων.
Αυτό απέδειξε και έρευνα του Πανεπιστημίου Yale, στην οποία ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να διαλέξουν ανάμεσα σε μια μικρή ανταμοιβή που θα έπαιρναν εκείνη τη στιγμή και σε μια μεγαλύτερη που θα έπαιρναν αργότερα. Εκείνοι που είχαν την αυτοσυγκράτηση και ήταν διατεθειμένοι να περιμένουν για να πάρουν κάτι, τα πήγαν καλύτερα και στα τεστ νοημοσύνης.
Οι άνθρωποι με μεγαλύτερο δείκτη ευφυΐας είναι μοναχικοί και λιγότερο κοινωνικοί.
Δεν τους προσφέρει ιδιαίτερη ικανοποίηση η γνωριμία με νέα άτομα, καθώς πολλοί νιώθουν περισσότερο δημιουργικοί, όταν είναι μόνοι τους και δεν επηρεάζονται από άλλους.
«Τα πιο ευφυή άτομα δεν ικανοποιούνται από τη συχνή κοινωνικοποίηση με φίλους», διαπίστωσε βρετανική έρευνα. Αυτό βέβαια αλλάζει όταν συναναστρέφονται ενδιαφέροντες χαρακτήρες που ανανεώνουν το ενδιαφέρον τους και συμμετέχουν σε δημιουργικές συζητήσεις.