ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Τι σε κάνει να θέλεις κάτι γλυκό και μετά κάτι αλμυρό

Τι σε κάνει να θέλεις κάτι γλυκό και μετά κάτι αλμυρό

Δεν φταις εσύ που ανακατεύεις γλυκές και αλμυρές γεύσεις μαζί ούτε που ύστερα από ένα γλυκό θες οπωσδήποτε να φας ένα αλμυρό φαγητό. Οι διατροφικές ελλείψεις φταίνε και ο εγκέφαλος…

Τα χαμηλά επίπεδα σε ορισμένα μικροσυστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά) μπορούν να σας κάνουν να λαχταράτε οτιδήποτε, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι ασχέτως τι έχετε καταναλώσει προηγουμένως. Αντίθετα με ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε, μάλιστα, δεν επιθυμούμε πάντα αυτό που έχει ανάγκη το σώμα μας. Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και μαγνήσιου, για παράδειγμα, μας κάνουν να θέλουμε περισσότερο κάτι γλυκό παρά κάτι αλμυρό.

Οι ελλείψεις σε πέντε θρεπτικά συστατικά, λοιπόν, είναι εκείνες που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε εντελώς εκτός ελέγχου μπροστά στο φαγητό:

Ασβέστιο και μαγνήσιο: Τα χαμηλά επίπεδα σε αυτά τα δύο ιχνοστοιχεία -τα οποία συνήθως συνεργάζονται- σας κάνουν να έχετε απότομες λαχτάρες για γλυκό και αλμυρό. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνήσιου πυροδοτούν τη λαχτάρα για σοκολάτα. Το στρες αλλά και η υπερβολική κατανάλωση σνακ μπορεί να ρίξουν τα επίπεδα ασβεστίου, βάζοντας σας σε ένα φαύλο κύκλο.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Είναι απαραίτητες γιατί βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει το στρες. Σε περιόδους αυξημένου στρες ο οργανισμός εξαντλεί τα αποθέματά του κι έτσι σας ωθεί στο υπερβολικό φαγητό, ανεξαρτήτου γεύσης.

Ψευδάργυρος: Συνήθως είναι χαμηλός στους ηλικιωμένους κι όσους έχουν αυξημένο στρες. Η έλλειψή τους δεν οξύνει τόσο το αίσθημα της πείνας όσο ότι «κοιμίζει» τη γεύση. Αυτό σημαίνει ότι πρόσθετε περισσότερο αλάτι και ζάχαρη στα φαγητά.

Σίδηρος: Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ανοίγουν την όρεξη. Τόσο απλά.

Ω3: Η έλλειψη τους θεωρείται ότι «ξυπνάει» τη λαχτάρα για τυρί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα μηνύματα που στέλνει ο εγκέφαλος, όπως ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες. Ο εγκέφαλός σου αγαπά τόσο πολύ την ποικιλία, που οι ειδικοί κατέληξαν μπορεί να «βαρεθεί» μια συγκεκριμένη γεύση, αλλά μπορεί επίσης να βιώσεις και ποικιλία κορεσμού. Έτσι, προσπαθείς να αλλάξεις συνεχώς γεύσεις, για να βρεις «ενδιαφέρον».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.