Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από τον Θρόνο της Ισπανίας για χάρη του γιού του «Φελίππε του Έκτου» το 2014. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Ο Χουάν Κάρλος έφυγε από τη χώρα γιατί βυσσοδομούσε σκάνδαλα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Οι Ισπανοί που και εκείνοι πέρασαν μια μεγάλη κρίση όπως και εμείς, την περίοδο στις αρχές της δεκαετίας του ’10, δεν θέλουν να ακούν το όνομα του. Την ώρα που οι τράπεζες έπαιρναν τα σπίτια τους, την ώρα που οι μισθοί τους κοβόντουσαν, ο 84χρονος βασιλιάς ήταν μπλεγμένος σε οικονομικά σκάνδαλα.
Σκάνδαλα
Το πρώτο αφορούσε το «ευτελές» ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε παράνομα ως αμοιβή από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, επειδή μεσολάβησε στο να υπογραφεί μια σύμβαση για την κατασκευή υπερταχείας που θα συνέδεε τη Μέκκα με τη Μεδίνα. Η βασιλική ασυλία που είχε στην Ισπανία τον έσωσε και δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φορολογική απάτη.
Το δεύτερο σκάνδαλο αφορά σε μια off shore εταιρία και τα ποσά που «έβγαζε» εκει για να μην φορολογείται και το τρίτο σκάνδαλο έχει να κάνει με μια πληρωμή 500.000 ευρώ που έλαβε από έναν Μεξικανό μεγιστάνα.
Όμως τον Μάρτιο το Ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες και τις τρεις υποθέσεις για τα οικονομικά του Χουάν Κάρλος και έτσι ο ίδιος μετά από δυο δύσκο0λα χρόνια γεμάτα στερήσεις στην ξενιτιά μπορεί να επιστρέψει στη χώρα.
Ο κόσμος όμως είναι στα κάγκελα. Δεν θέλουν να ακούν το όνομα Χουάν Κάρλος. Ο βασιλιάς θα πάει να παρακολουθήσει μια ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα στην πόλη Σανξένχο. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι δεν θα είναι καλοδεχούμενος.
Μάλιστα ακούγεται πως και ο γιος του ο Φελίππε ο Έκτος, είναι δυσαρεστημένος με την επιστροφή του πατέρα του όχι γιατί φοβάται για τον θρόνο του, αλλά γιατί η επιστροφή ενός τέτοιου οπροσώπου συνδεδεμένο με τον ίδιο, δυσκολεύει τη βασιλεία του.
Η συγγραφέας Ana Romero που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με την μοναρχία στην Ισπανία δήλωσε για την επιστροφή του Χουάν στο politico: «Στην Ισπανία δεν χρειάζεται να πληρώσει νομικό τίμημα για όσα έκανε – μετά την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου να κλείσει τις υποθέσεις – αλλά υπάρχουν πράγματα για τα οποία πρέπει να πληρώσει ηθικά».
Ο Χουάν και ο δικτάτορας Φράνκο
Ο Χουάν Κάρλος ανέβηκε στον θρόνο της Ισπανίας, το 1975, όταν πέθανε ο μέντορας του. ο δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο. Η οικογένεια του Χουάν Κάρλος ζούσε εξόριστη στην Πορτογαλία. Αν και επισήμως η Ισπανία ήταν βασίλειο, ο θρόνος ήταν κενός, και χρέη αρχηγού κράτους εκτελούσε ο δικτάτορας Φράνκο. Ο Φράνκο δέχθηκε να εγκατασταθεί ο Χουάν Κάρλος στην Ισπανία το 1948 και να σπουδάσει εκεί.
Λίγα χρόνια πριν τη στέψη του, στις 22 Ιουλίου του 1969, ο 76χρονος Φράνκο ανακοίνωσε την απόφασή του να ορίσει δικό του διάδοχο, και επομένως διάδοχο του ισπανικού θρόνου, τον ηλικίας 31 ετών Χουάν Κάρλος, δισέγγονο του τελευταίου βασιλιά της Ισπανίας, Αλφόνσου ΙΓ’.
Στις 23 Ιουλίου ο Χουάν Κάρλος έδωσε τον όρκο νομιμοφροσύνης προς τον αρχηγό του κράτους, το εθνικό κίνημα και τους θεμελιώδεις νόμους του φασιστικού καθεστώτος.
Στις 30 Οκτωβρίου του 1975, ο ετοιμοθάνατος Φράνκο τον όρισε προσωρινό αρχηγό κράτους. Δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε βασιλιάς.
Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978.
Η δημοτικότητα του Χουάν ανέβηκε στα ύψη όταν στις 23 Φεβρουαρίου του 1981, με τηλεοπτική παρέμβασή του, κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος από τον συνταγματάρχη Τεχέρο, που είχε καταλάβει το Κοινοβούλιο. Βάσει του Συντάγματος ο Χουάν Κάρλος δεν έχει απόλυτες εξουσίες αλλά είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά από αυτό η δημοτικότητα του ήταν φθίνουσα με αποκορύφωμα την περίοδο των σκανδάλων της δεκαετίας του ’10.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.