Το φερμουάρ είναι μία λέξη που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, κανείς όμως δεν γνωρίζει πως λέγεται στα Ελληνικά.
Επίσης το φερμουάρ έχει και μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω του. Ποιος το ανακάλυψε και πως τελικά όλοι καταλήξαμε να έχουμε ανάγκη αυτό το μικρό αλλά τόσο χρήσιμο εργαλείο.
Εμείς ανακαλύψαμε πως ονομάζεται το φερμουάρ στα Ελληνικά. Είναι πραγματικά μία πολύ όμορφη λέξη που σχεδόν κανείς δεν την λέει.
Στα ελληνικά το φερμουάρ λέγεται τορμοσυνάπτης.
Στις 24 Απριλίου 1880 γεννήθηκε ο Γεδεών Σάντμπακ στο Σμέλαντ της Σουηδίας. Ήταν από πλούσια οικογένεια και σπούδασε μηχανικός στο Πολυτεχνείο.
Το 1905 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, που τότε αναπτύσσονταν βιομηχανικά. Δούλεψε σε διάφορες εταιρείες και έφτιαξε μια συσκευή που στα Ελληνικά ονομάστηκε τορμοσυνάπτης. Το 1915 έφτιαξε μια βελτιωμένη έκδοσή του.
Το 1923 η εταιρεία B.F. Goodrich, που σήμερα είναι γνωστός κατασκευαστής ελαστικών, το ονόμασε zipper και το χρησιμοποίησε για τις μπότες που κατασκεύαζε. Στην Ελλάδα τελικά επικράτησε η γαλλική λέξη fermoir (αυτό που κλείνει).
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.