ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Αυτό το γνωρίζατε; – Ποια στάση ύπνου μπορεί να… φέρει εφιάλτες 

«Όποτε υπάρχει στρες, η ποιότητα του ύπνου είναι κακή και οι εφιάλτες είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν»

Αυτό το γνωρίζατε; – Ποια στάση ύπνου μπορεί να… φέρει εφιάλτες 

Η στάση στην οποία κοιμάστε φέρεται πως μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας καθώς και το κατά πόσο θα πονάτε όταν ξυπνήσετε.

Ωστόσο, ο ύπνος σε λάθος θέση μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπής σε εφιάλτες, όπως αποκάλυψε ένας ειδικός στα όνειρα.

Αλλάξτε πλευρό εάν κοιμάστε προς τα αριστερά για να μην βλέπετε εφιάλτες

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep and Hypnosis, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται στην αριστερή πλευρά τους, είναι πιο πιθανό να έχουν εφιάλτες. Συγκεκριμένα, αυτοί που κοιμούνται προς τα αριστερά είχαν 41% πιθανότητες να δουν άσχημα όνειρα, ενώ μόλις το 15% όσων κοιμούνται από τη δεξιά πλευρά είχαν.

Η Τερέζα Τσενγκ, μια αποκωδικοποιητής ονείρων, δήλωσε στο Tom’s Guide: «Ο ύπνος από την αριστερή πλευρά μπορεί να σχετίζεται με εφιάλτες, επειδή ο ύπνος από την αριστερή πλευρά ασκεί περισσότερο στρες στην καρδιά» είπε. «Όποτε υπάρχει στρες, η ποιότητα του ύπνου είναι κακή και οι εφιάλτες είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν».

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε από την αριστερή πλευρά

Μια μελέτη του 2018, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που κοιμόντουσαν στην αριστερή πλευρά τους παρουσίασαν αλλαγές στη δραστηριότητα της καρδιάς τους, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί ένδειξη στρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καρδιά είναι πιο πιθανό να μετατοπιστεί κατά ένα ελάχιστο ποσό προς τα αριστερά και προς τα δεξιά σε αυτή τη θέση σε σύγκριση με άλλες.

Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες που κοιμήθηκαν στη δεξιά πλευρά τους δεν παρουσίασαν σχεδόν καμία αλλαγή στην καρδιακή δραστηριότητα.

Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να προκαλέσει προβλήματα υγείας αν δεν έχετε ήδη προϋπάρχοντα καρδιακά προβλήματα. Εάν έχετε καρδιακή νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, η αλλαγή στην καρδιακή δραστηριότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσφορία.

Κόψτε και τον ύπνο ανάσκελα

Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσάρεστα όνειρα, δήλωσε επίσης η Τσενγκ. «Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν θέματα υπνικής άπνοιας είναι πιο πιθανό να μεταπηδήσουν από τον βαθύ στον ελαφρύ ύπνο και να βιώσουν όνειρα με θέμα το άγχος» ανέφερε.

Αυτό είναι σύνηθες σε άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA), δήλωσε στο Everyday Health η Δρ. Λίζα Μπίλαρς, επικεφαλής της νευρολογίας και της ιατρικής του ύπνου στο Kaiser Permanente στην Αλάσκα. Για τα άτομα με γνωστή ή άγνωστη OSA, είναι σύνηθες ο βαθμός της άπνοιας να είναι χειρότερος κατά τη διάρκεια του ύπνου σε ύπτια θέση (πλάτη) σε σύγκριση με τις πλευρικές (πλάγια) ή πρηνή (κοιλιά) θέσεις ύπνου» είπε.

Αυτές οι διακυμάνσεις μπορεί να πυροδοτήσουν την αντίδραση «μάχη ή φυγή» του οργανισμού. «Αυτή η φυσιολογική αντίδραση μπορεί να βιωθεί ως αγχωτική ή η άπνοια μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση της απόλυτης ασφυξίας», δήλωσε ο Δρ Μπίλαρς.

«Οποιοδήποτε από αυτά τα σενάρια θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη ενοχλητικών ονείρων ή εφιαλτών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.