Τη φράση «ο μήνας έχει 9» την ακούγαμε παλαιότερα, σε τραγούδια, ταινίες αλλά και από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. Από που όμως προέρχεται;
Οι εκδοχές για την προέλευση της φράσης είναι δυο. Η πρώτη και επικρατέστερη, είναι αυτή που λέει ότι στα πρώτα χρόνια του νέου ελληνικού κράτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν στις 9 του μήνα. Εκείνη η ημέρα προκαλούσε ενθουσιασμό στους εργαζόμενους, καθώς ήταν μεγάλο πράγμα τότε να υπάρχει σταθερός μισθός σε μια περίοδο μεγάλης φτώχειας.
Η δεύτερη εκδοχή μας πηγαίνει στα αρχαία χρόνια και συγκεκριμένα λίγο πριν από την μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Λίγο πριν τη μάχη, οι Αθηναίοι έστειλαν έναν αγγελιοφόρο στους Σπαρτιάτες, προκειμένου οι τελευταίοι να τους συνδράμουν στον πόλεμο εναντίον των Περσών.
Οι Σπαρτιάτες έδειξαν προθυμία να βοηθήσουν, αλλά ταυτόχρονα είχαν έναν νόμο που τους απαγόρευε να πολεμήσουν πριν γεμίσει το φεγγάρι. Οπότε απάντησαν ότι «είναι 9 του μηνός και το φεγγάρι δεν έχει γεμίσει».
Τελικά, έστειλαν στρατό μετά την πανσέληνο αλλά η μάχη είχε ήδη τελειώσει με τους Έλληνες να θριαμβεύουν. Έτσι η φράση «ο μήνας έχει 9», πήρε την έννοια της αποχής, της ασφάλειας και της καλοπέρασης, μακριά από τον πόλεμο.