Σύμφωνα με τους ειδικούς στη θεωρία της εξέλιξης και τους γεωλόγους, τα διαμάντια σχηματίστηκαν πριν από περίπου 1-3 δισεκατομμύρια χρόνια, πολύ νωρίτερα από οποιαδήποτε γνωστή καταγραφή ακόμη και των πρώτων χερσαίων φυτών της Γης, πόσο μάλλον του άνθρακα. Ο άνθρακας, γνωστός ως ορυκτό καύσιμο, σχηματίζεται από τα νεκρά υπολείμματα βλάστησης όπως τα δέντρα, τις φτέρες και άλλα φυτά.
Ο σχηματισμός του άνθρακα διαρκεί εκατομμύρια χρόνια και εντοπίστηκε πριν από 300 έως 400 εκατομμύρια χρόνια, αλλά όχι ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Λοιπόν, πώς τα διαμάντια υποτίθεται ότι σχηματίστηκαν από άνθρακα που δεν υπήρχε καν τότε; Απλά δεν έγινε έτσι.
Τα φυσικά διαμάντια, η πιο σκληρή ουσία που γνωρίζει ο άνθρωπος, απαιτούν για το σχηματισμό τους πολύ υψηλές θερμοκρασίες (που κυμαίνονται από 900 έως 1300 βαθμούς Κελσίου) και πίεση που υπάρχει μόνο σε βάθη από 140 έως 190 χιλιόμετρα στον μανδύα της Γης. Σε αντίθεση με άλλους πολύτιμους λίθους που σχηματίζονται από συνδυασμό στοιχείων, τα διαμάντια αποτελούνται από ένα μόνο στοιχείο, τον άνθρακα. Τα ορυκτά που υπάρχουν στη Γη σε αυτά τα βάθη και που περιέχουν άνθρακα, κρυσταλλώνονται για να σχηματίσουν διαμάντια λόγω της τεράστιας πίεσης μαζί με τη θερμότητα από το λιωμένο μάγμα.
Οι κρύσταλλοι διαμαντιών στη συνέχεια μεταφέρονται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων. Αυτό είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο καθώς τα διαμάντια σχηματίζονται σε βάθη συνήθως 3-4 φορές πιο βαθιά από αυτό που προέρχονται τα ηφαίστεια. Ωστόσο, όταν αυτό το μάγμα ψύχεται, σχηματίζει πυριγενή πετρώματα γνωστά ως κιμπερλίτες (που πήρε το όνομά του από την περιοχή που φέρει διαμάντια στο Kimberly της Νότιας Αφρικής όπου εντοπίστηκαν για πρώτη φορά αυτά τα πετρώματα) και λαμπροΐτες, που χρησιμοποιούνται ως ένδειξη ότι μπορεί να βρεθούν διαμάντια σε αυτήν την περιοχή.
Οι Κιμπερλίτες σχηματίζουν στενές σχισμές σε σχήμα σωλήνα οι οποίες αναφέρονται επίσης ως σωλήνες διαμαντιού. Οι πιο ξεχωριστοί κιμπερλίτες βρίσκονται στη Νότια Αφρική και την Κεντρική Αφρική, οι οποίες συνεισφέρουν περίπου στο 49% των φυσικών διαμαντιών που εξορύσσονται στον κόσμο.
Ο άνθρακας το περισσότερο που μπορεί να αλλάξει είναι η χημική του σύνθεση και να μετατραπεί στην σχεδόν καθαρότερη μορφή του που είναι ο γραφίτης, αλλά όχι το διαμάντι. Η μετατροπή του άνθρακα σε διαμάντι είναι σχεδόν αδύνατη λόγω των ακαθαρσιών του και του γεγονότος ότι ο άνθρακας σπάνια θάβεται σε βάθη μεγαλύτερα από 3,2 χιλιόμετρα, κάτι που δεν ευνοεί τον σχηματισμό διαμαντιών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.