ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Αυτό το ήξερες; – Γιατί αν ανοίξεις ομπρέλα σε κλειστό χώρο θεωρείται γρουσουζιά;

Υπάρχουν μερικές θεωρίες για τον λόγο που θεωρείται κακή τύχη

Αυτό το ήξερες; – Γιατί αν ανοίξεις ομπρέλα σε κλειστό χώρο θεωρείται γρουσουζιά;

Οι ανοιχτές ομπρέλες σε εσωτερικό χώρο θεωρούνται το ίδιο με σπασμένους καθρέφτες και μαύρες γάτες, δηλαδή προάγγελος κακής τύχης.

Αν και η προέλευση της δεισιδαιμονίας δεν έχει αποδειχθεί ακριβώς, υπάρχουν μερικές κορυφαίες θεωρίες για το πώς και γιατί ξεκίνησε.

Μια από αυτές λέει ότι ξεκίνησε το 1200 π.Χ., όταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ιερείς και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας χρησιμοποιούσαν ομπρέλες από φτερά παγωνιού και πάπυρο για να τους προστατεύσουν από τον ήλιο. Σύμφωνα με το Reader’s Digest, η δεισιδαιμονία μπορεί να προήλθε από την πεποίθηση ότι το άνοιγμα μιας ομπρέλας σε εσωτερικούς χώρους, μακριά από τις ακτίνες του ήλιου, θα εξόργιζε τον θεό του ήλιου, Ρα, και θα είχε αρνητικές συνέπειες.

Μια άλλη θεωρία εμπλέκει μια άλλη αιγυπτιακή θεότητα, τη Νουτ, τη θεά του ουρανού. Όπως αναφέρει το HowStuffWorks, οι πρώιμες ομπρέλες κατασκευάστηκαν για να αντικατοπτρίζουν και να τιμούν τον τρόπο που εκείνη προστάτευε τη Γη, οπότε η σκιά τους ήταν ιερή. Αν κάποιος με μη ευγενές αίμα τις χρησιμοποιούσε, γινόταν αυτομάτως ένας φάρος κακής τύχης.

Ωστόσο ο λόγος που αποφεύγουμε να ανοίγουμε ομπρέλες σε εσωτερικούς χώρους σήμερα, έχει να κάνει περισσότερο με την αποφυγή τραυματισμού παρά με την οργή των θεών. Οι σύγχρονες ομπρέλες κέρδισαν τη δημοφιλία τους κατά την βικτωριανή εποχή με την εφεύρεση του Samuel Fox, που περιλάμβανε έναν μηχανισμό ελατηρίου που της επέτρεπε να επεκτείνεται γρήγορα και λίγο επικίνδυνα.

«Μια ομπρέλα με άκαμπτη ακτίνα, που ανοίγει ξαφνικά σε ένα μικρό δωμάτιο, θα μπορούσε να τραυματίσει σοβαρά έναν ενήλικα ή ένα παιδί ή να σπάσει ένα εύθραυστο αντικείμενο», γράφει ο Charles Panati στο βιβλίο του Panati’s Extraordinary Origins of Everyday Things. «Έτσι προέκυψε η δεισιδαιμονία ως αποτρεπτικός παράγοντας για το άνοιγμα ομπρελών σε εσωτερικούς χώρους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, ακόμα κι αν το άνοιγμα μιας ομπρέλας σε εσωτερικούς χώρους δεν προκαλεί απαραίτητα κακή τύχη, αν ανοίξει με φόρα στο πρόσωπο σου μάλλον η μέρα δεν θα σου πάει καλά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.