ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Διαβάστε το βιβλίο της Α.Μέρκελ. Τα έχει όλα: Προδότες, κατακτητές, μαυραγορίτες, δοσίλογους, γκεσταπίτες. Όλη την Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα...
prodeals

Αυτό το ήξερες; – Γιατί όταν κάτι μας ξαφνιάζει μένουμε με το στόμα ανοιχτό;

Αυτή η κοφτή ανάσα που συνοδεύει το ανοιχτό μας στόμα είναι συνδεδεμένη με έναν έμφυτο μηχανισμό επιβίωσης

Αυτό το ήξερες; – Γιατί όταν κάτι μας ξαφνιάζει μένουμε με το στόμα ανοιχτό;

Αν απορήσετε ή μείνετε έκπληκτοι αμέσως ανοίγετε το στόμα; Αν κάποιος σας τρομάξει φωνάζετε; Γιατί όμως το κάνετε; Θα απαντήσει και για αυτό, η επιστήμη!

Μέσα σε μια στιγμή, λαμβάνει χώρα μια σύνθετη αλυσίδα βιολογικών γεγονότων!

Αυτή η κοφτή ανάσα που συνοδεύει το ανοιχτό μας στόμα είναι συνδεδεμένη με έναν έμφυτο μηχανισμό επιβίωσης, ενσωματωμένο στους ανθρώπους μέσω της εξέλιξης: την απόκριση μάχης ή φυγής.

Όταν αντιμετωπίζουμε μια πιθανή απειλή, το σώμα μας αρχίζει να προετοιμάζεται να αντιδράσει, είτε εμπλέκοντας τον κίνδυνο είτε απομακρύνοντας το συντομότερο δυνατό.

Όταν ακούμε ή βλέπουμε κάτι απειλητικό, η αμυγδαλή, μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου στέλνει σήματα κινδύνου στον υποθάλαμο, γνωστό ως «κέντρο εντολών» του εγκεφάλου, ο οποίος ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι η κινητήρια δύναμη στην αντίδρασή μας σε κίνδυνο ή στρες.

Μόλις ενεργοποιηθεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, τα επινεφρίδια αρχίζουν να αντλούν ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της αδρεναλίνης, στην κυκλοφορία του αίματος. Καθοδηγούμενο από αυτό το κύμα αδρεναλίνης, το σώμα υφίσταται πολυάριθμες αλλαγές που έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθήσουν να σκεφτόμαστε ή να ενεργούμε γρήγορα.

Οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται για να μπει περισσότερο φως και να μας επιτρέπουν να βλέπουμε καλύτερα. Αναπνέουμε πιο γρήγορα ώστε να μπορούμε να προσλαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο. Οι καρδιές μας αρχίζουν να τρέχουν, πιέζοντας οξυγόνο σε μεγάλες μυϊκές ομάδες και άλλα όργανα που μπορεί να χρειαστεί να βάλουν ταχύτητα για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή απειλή.

Το να αναπνέουμε ενώ είμαστε σε σοκ ακόμη κι αν δεν τρομάζουμε πραγματικά – είναι ένα συναίσθημα που συνδέεται στενά με τον φόβο – και αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί οξυγόνο πιο γρήγορα, σύμφωνα με το περιοδικό BBC Science Focus Magazine.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.