Γνωρίζατε πως ένα σφουγγαράκι κουζίνας μπορεί να φιλοξενήσει έως και 7 δισεκατομμύρια βακτήρια; Φανταστείτε λοιπόν, τι αφήνει πίσω του σε ένα γρήγορο πέρασμα από τους πάγκους.
Όμως υπάρχει τρόπος να εμποδίσεις τους μικροοργανισμούς να το εποικίσουν.
Αρκεί να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές για να το διατηρήσεις όσο το δυνατόν καθαρό και σε φόρμα.
Όχι στις «ανταλλαγές πληθυσμών»
Χρησιμοποίησε άλλο σφουγγάρι για το νεροχύτη και άλλο για τον πάγκο ή το τραπέζι, ώστε τα βακτήρια να μη μεταφέρονται από τη μια επιφάνεια στην άλλη. Για να μην τα μπερδεύεις διάλεξε διαφορετικό χρώμα για κάθε χώρο.
Ξέπλυνε το σφουγγαράκι κουζίνας και στέγνωσέ το μετά από κάθε χρήση
Ένα υγρό και βρόμικο σφουγγάρι ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Δεν αρκεί όμως να το στραγγίξεις. Μόλις σιγουρευτείς ότι απομακρύνθηκε η σαπουνάδα, ξέπλυνέ το καλά με ζεστό τρεχούμενο νερό.
Στη συνέχεια, για να φύγει όλη η υγρασία, απλώς ζούληξέ το, αλλά μην το στρίψεις, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο θα καταστρέψεις τις ίνες του. Τοποθέτησέ το σε μία σχάρα, όχι όμως κάτω από το νεροχύτη. Άφησέ το να στεγνώσει εντελώς πριν το ξαναχρησιμοποιήσεις.
Συχνή απολύμανση
Κάποια συνθετικά σφουγγάρια έχουν ειδική σύσταση που εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων και την επακόλουθη δυσοσμία. Μπορεί να μην είναι τα πλέον οικολογικά όμως διαρκούν περισσότερο και είναι πολύ περισσότερο υγιεινά. Ακόμη όμως και αυτά θέλουν κάθε τόσο απολύμανση και καθάρισμα ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα τροφών.
Τα βακτήρια είναι αόρατα και δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με το πότε ένα σφουγγάρι χρειάζεται απολύμανση. Αν, πάντως, έχει αρχίσει να μυρίζει, είναι καιρός να αναλάβεις δράση. Από την άλλη, η απουσία δυσάρεστων οσμών δεν σημαίνει ότι είναι εντελώς καθαρό.
Η καλύτερη, λοιπόν, μέθοδος είναι η πρόληψη. Αν το σφουγγάρι είναι μουσκεμένο και έχει έρθει σε επαφή είτε με τροφές είτε με αίμα, προτού χρησιμοποιηθεί ξανά πρέπει να απολυμανθεί. Και αυτό γίνεται είτε σε μια λεκάνη με νερό και χλωρίνη, είτε μέσα στο πλυντήριο πιάτων μαζί με την υπόλοιπη πλύση.
Πότε να πετάξεις το σφουγγαράκι κουζίνας
Εξαρτάται από τη σχολαστικότητα με την οποία τα καθαρίζεις και τη συχνότητα με την οποία τα απολυμαίνεις. Αν έχουν αρχίσει να ξεφτίζουν ή να μυρίζουν, σίγουρα… έχουν φάει τα ψωμιά τους.
Σε κάθε περίπτωση, άλλαξέ τα τουλάχιστον μία φορά το μήνα.