Μια πρωτοποριακή μελέτη από το Kings College του Λονδίνου, στην οποία συμμετείχαν 1.000 ενήλικες, αποκάλυψε εάν το «κοινωνικό jetlag» (η εναλλαγή μεταξύ των προτύπων ύπνου τις ημέρες εργασίας και τις ελεύθερες ημέρες) μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία.
Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ύπνος ταυτόχρονα και η υγιεινή διατροφή θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και μια διαφορά 90 λεπτών στο μέσο του ύπνου θα μπορούσε να επηρεάσει τους τύπους βακτηρίων στο έντερο.
Ανέλυσαν δείγματα ύπνου, αίματος και κοπράνων των συμμετεχόντων και κατέγραψαν όλα όσα κατανάλωναν σε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Όσοι πάσχουν από «κοινωνικό jetlag» (16%) φάνηκε να έχουν μια διατροφή γεμάτη με πατάτες, πατατάκια και ζαχαρούχα ποτά. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κοινωνικό jetlag συνδέεται με την αύξηση βάρους, τις ασθένειες και την πνευματική κόπωση.
Ο Dr Wendy Hall, συγγραφέας από το King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι μεγάλες διαταραχές στον ύπνο, όπως η εργασία σε βάρδιες, μπορεί να έχουν βαθύ αντίκτυπο στην υγεία σας.
Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ακόμη και μικρές διαφορές στους χρόνους ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας φαίνεται να συνδέονται με διαφορές στα βακτηριακά είδη του εντέρου.
Ορισμένες από αυτές τις συσχετίσεις συνδέονταν με διατροφικές διαφορές, αλλά τα δεδομένα μας δείχνουν επίσης ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι, ακόμα και άγνωστοι παράγοντες.
Χρειαζόμαστε δοκιμές παρέμβασης για να μάθουμε εάν η βελτίωση της συνέπειας στον χρόνο ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και σε σχετικά αποτελέσματα υγείας».
Η Kate Bermingham, συγγραφέας και επιστήμονας διατροφής στο ZOE, δήλωσε: «Ο ύπνος είναι βασικός πυλώνας της υγείας και αυτή η έρευνα είναι ιδιαίτερα επίκαιρη δεδομένου του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τους κιρκάδιους ρυθμούς και το μικροβίωμα του εντέρου».
Και πρόσθεσε: «Το κοινωνικό jetlag μπορεί να ενθαρρύνει είδη μικροβίων που έχουν δυσμενείς συσχετίσεις με την υγεία σας».