Θέλεις οι άνθρωποι γύρω σου να πιστεύουν ότι είσαι γεμάτη αυτοπεποίθηση; Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αποφύγεις να λες λάθος πράγματα τα οποία δημιουργούν μια αίσθηση αλαζονείας που πηγάζει από την ανασφάλεια.
Ακολουθούν 10 φράσεις που πρέπει να σταματήσεις να λες, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, εάν θέλεις να ακούγεσαι πιο ευγενική και σίγουρη για τον εαυτό σου.
1. «Δεν θέλω να καυχιέμαι, αλλά…»
Δεν θέλεις να καυχηθείς; Τότε μην το κάνεις. Όταν κάνεις μια δήλωση με αυτή τη φράση, αυτόματα σηματοδοτείς ότι πρόκειται, ναι, να καυχηθείς για κάτι και αυτό είναι που χαλάει τους συνομιλητές σου.
2. «Το ήξερα ήδη ότι…» (ή «Δεν το ξέρουν όλοι;»)
Το σενάριο: Σου εξηγεί κάτι μια συνάδελφος και απαντάς: «Φυσικά. Το ήξερα!».
Μπορεί να νομίζεις ότι αυτή η απάντηση σε κάνει να ακούγεσαι ενημερωμένη, αλλά στην πραγματικότητα ακούγεται περιφρονητικό και αλαζονικό. Ένα απλό «ευχαριστώ» ή «ναι» είναι ένας καλύτερος τρόπος να απαντήσεις στη πρόταση κάποιου.
3. «Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι…»
Είναι εντάξει να είσαι σίγουρη για πράγματα, αλλά μην το παρακάνεις, ειδικά αν δεν είσαι σίγουρη. Η έρευνα δείχνει ότι οι ναρκισσιστές σπάνια χρησιμοποιούν λέξεις όπως «ίσως», «μάντεψε» ή «μπορεί».
Το να έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση για να πεις ότι δεν ξέρεις κάτι, μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη για την άποψή σου. Επίσης, οι άλλοι νιώθουν άνετα να σου εξηγήσουν πράγματα.
4. «Xωρίς παρεξήγηση, αλλά…».
Αυτό οδηγεί αμέσως σε συγκρουσιακή συζήτηση: δηλώνεις ανοιχτά ότι πρόκειται να πεις κάτι που θα μπορούσε πιθανότατα να προσβάλλει κάποιον.
Αν πιστεύεις ότι έχεις την εξουσία να επικρίνεις τους άλλους, δεν είναι για να κάνεις φίλους.
5. Υπερχρήση του «εγώ» ή «είμαι»
Όταν οι άνθρωποι ακούν από σένα πολλά «είμαι» και «εγώ», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πιστεύουν ότι είσαι εγωκεντρική ή ναρκισσιστής.
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο θετικοί με άλλα άτομα που χρησιμοποιούν συμπεριληπτικές λέξεις όπως «εμείς» και «η ομάδα μας». Όταν γράφεις e-mail ή στέλνεις μηνύματα, έλεγξε πόσες από τις προτάσεις σου ξεκινούν με «εγώ». Οι πιθανότητες είναι περισσότερες από ότι νομίζεις.
6. «Πλάκα κάνω!»
Αυτός είναι ένας παθητικό-επιθετικός τρόπος για να δείξεις ότι πιστεύεις ότι γνωρίζεις τα πράγματα καλύτερα. Εάν ακολουθείς ένα σχόλιο ή κριτική με το «Απλά αστειεύομαι», στο τέλος, δεν ξεγελάς κανέναν. Προσβάλλεις μόνο τον άλλον.
Είναι καλύτερα να μην πεις τίποτα για να κάνεις πλάκα.
7. «Μάλλον δεν το ξέρεις αυτό, αλλά…»
Αυτή η φράση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εκνευρίσει τον ακροατή. Και πάλι, απορρίπτεις τις γνώσεις ή τις δεξιότητες του άλλου ατόμου.
Εάν θέλεις να μοιραστείς πληροφορίες, μοιράσου τις χωρίς την αποκρουστική δήλωση αποποίησης ευθύνης.
8. «Εκπλήσσομαι που έχεις πρόβλημα με αυτό. Είναι τόσο εύκολο!»
Ίσως πραγματικά εκπλαγείς που κάποιος δεν μπορεί ή δεν καταλαβαίνει κάτι και ίσως πραγματικά πιστεύεις ότι είναι τόσο απλό. Αλλά όταν το λες δυνατά, ακούγεσαι σαν να ξέρεις τα πάντα.
Το ίδιο ισχύει για φράσεις όπως «Δεν μπορούσες να το καταλάβεις; Είναι απλά κοινή λογική!». Χρειάζεται κοινή λογική να μην λες τέτοιες φράσεις, φίλη μας.
9. «Απλώς δεν το καταλαβαίνεις»
Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτήν την έκφραση όταν έχουν σκιαγραφήσει μια ιδέα ή ένα σχέδιο, αλλά ο συνάδελφός τους λέει ότι δεν θα λειτουργήσει ή ότι δεν είναι ωραίο.
Μελέτες δείχνουν ότι οι ναρκισσιστές σπάνια παραδέχονται ότι οι ιδέες τους μπορεί να μην είναι σωστές και αυτού του είδους οι δηλώσεις μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους να υποψιαστούν ότι είσαι μία από αυτούς.
10. «Αν ήμουν στη θέση σου, θα…»
Αυτή είναι μια άλλη φράση «Ξέρω καλύτερα» που μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι αλαζονική και καθόλου συνεργάσιμη. Εάν θέλεις να δώσεις συμβουλές, επαναδιατύπωσε τις ώστε να είναι υποστηρικτικές και μη επικριτικές, κάνοντας ερωτήσεις όπως: «Το δοκίμασες…;» ή «Τι γίνεται με…;»
Εν κατακλείδι, όλα θέλουν τον τρόπο τους….
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.