Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, ένα κομμάτι του εαυτού μας θέλει να τον συμπαθεί ο κόσμος και να αισθάνεται αγαπητός ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς και συνεργάτες.
Κάποιες φορές, ωστόσο, δεν είναι εύκολο να καταλάβεις αν κάποιος με τον οποίο συναντιέσαι για πρώτη φορά, σε συμπαθεί, παρότι συνήθως η συμπάθεια κι ο βήχας δεν κρύβονται.
Εμείς είμαστε εδώ για να σου ανοίξουμε τα μάτια και να σου μιλήσουμε για δέκα σημάδια που «προδίδουν» ότι εκείνος/η που έχεις απέναντί σου για πρώτη φορά σε συμπαθεί.
Δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του/ης από πάνω σου
Αν κάποιος/α σε κοιτά συνεχώς, ενώ μιλάς κρατώντας σταθερά και απαρέγκλιτα το βλέμμα του/ης πάνω σου, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε συμπαθεί. Αν αντίθετα χαζεύει στο κινητό του, κοιτάει αλλού κι αποφεύγει να σε κοιτάξει, τότε μάλλον του είσαι αδιάφορος/η.
Αν σε μιμείται, όλα βαίνουν καλώς
Έχει διαπιστωθεί από διάφορες έρευνες πως όταν δύο άτομα συμπαθιούνται μεταξύ τους, τότε η στάση και οι κινήσεις τους είναι παρόμοιες. Αν παρατηρήσεις λοιπόν μιμητική συμπεριφορά σε εκείνον/η που κάθεται απέναντί σου τότε να ξέρεις ότι θα τα πας καλά με του λόγου του/ης.
Αν γελάει μη φοβάσαι τίποτα
Το αβίαστο γέλιο είναι ένδειξη συμπάθειας κι ένα από τα βασικότερα εργαλεία κοινωνικοποίησης, για αυτό αν ο/η συνομιλητής/τρια σου γελάει με τα αστεία σου, τότε μάλλον σε συμπαθεί. Προσοχή ωστόσο στο ψεύτικο κι αμήχανο γέλιο, που σέρνεται στους επαγγελματικούς χώρους κυρίως.
Οι ερωτήσεις κρύβουν συνήθως συμπάθεια
Τα πράγματα είναι απλά. Χωρίς ερωτήσεις δεν μπορεί να γίνει διάλογος. Χωρίς διάλογο δεν μπορείς να γνωρίσεις κάποιον/α καλύτερα. Συνήθως θες να γνωρίσεις καλύτερα κάποιον/α που συμπαθείς και κέρδισε το ενδιαφέρον σου με την πρώτη ματιά και τις πρώτες κουβέντες.
Δεν απαντά μονολεκτικά ή βαριεστημένα
Όπως συμβαίνει με τις ερωτήσεις, έτσι και με τις απαντήσεις κάποιου μπορείς εύκολα να καταλάβεις αν σε συμπαθεί. Αν απαντά μονολεκτικά ή βαριεστημένα σε όσα τον ρωτάς, μάλλον του/ης περνάς αδιάφορος/η. Αντίθετα αν απαντά με όρεξη και αναλυτικά σε όσα τον/ην ρωτάς, δημιουργώντας τη βάση ενός καλού διαλόγου, τότε μάλλον σε συμπαθεί.
Ο τρόπος που κάθεται μαρτυρά πολλά
Η στάση του σώματος είναι ένα από τα βασικότερα σημάδια για να καταλάβεις αν σε συμπαθεί κάποιος που μόλις γνώρισες. Όσο πιο εκτεθειμένος είναι ο κορμός του, τόσο πιο πολύ σε συμπαθεί ο άνθρωπος που στέκεται απέναντί σου. Τόσο πιο άνετα αισθάνεται μαζί σου δηλαδή. Αντίθετα όσο πιο πολύ σφίγγουν τον κορμό τους, τόσο λιγότερη άνεση αισθάνονται, δείχνοντας την αμηχανία ή τον εκνευρισμό τους με το συγκεκριμένο τρόπο.
Ζητά τη γνώμη σου
Ας επανέλθουμε στα βασικά. Δύσκολα ζητάς τη γνώμη κάποιου/ας εάν δεν τον/ην συμπαθείς. Αν λοιπόν στη διάρκεια μιας συζήτησης σου ζητήσουν την γνώμη σου για κάτι, τότε μάλλον έχεις περάσει ήδη στον «επόμενο γύρο του παιχνιδιού».
Ψιθυρίζοντας ανοίγει η όρεξη
Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι συνηθίζουν να μιλούν ψιθυριστά και χαμηλόφωνα στους φίλους τους, την οικογένειά τους και τα ταίρια τους, με τους οποίους αισθάνονται οικεία κι άνετα. Επομένως όσο σου απευθύνονται ψιθυριστά ή χαμηλόφωνα λόγια, γίνεται δουλίτσα.
Σε συστήνει στους υπόλοιπους
Αν μεγαλώσει η παρέα σας κι ο συνομιλητής/τρια σε συστήσει στο νέο μέλος της πριν προλάβεις να αυτοσυστηθείς, μάλλον τρέφει συμπάθεια κι εκτίμηση (πάνε πακέτο, συνήθως αυτά) προς το πρόσωπο σου.
Αναζητά τρόπους μελλοντικής επικοινωνίας μαζί σου
Παλιότερα ήξερες ότι μια συνάντηση πήγε καλά όταν στο τέλος της, ζητούσαν τον αριθμό σου ή την επαγγελματική κάρτα σου. Τώρα που τα social media κυριαρχούν ένα αίτημα φιλίας στο Facebook, ένα follow στο Instagram, δείχνει πως έκανες πολύ καλή πρώτη εντύπωση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.