ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Δες τι πρέπει να κάνεις για να θυμάσαι τα όνειρα που βλέπεις

Όσοι τα θυμούνται είναι πιο ευαίσθητοι σε ακουστικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου

Δες τι πρέπει να κάνεις για να θυμάσαι τα όνειρα που βλέπεις

Σίγουρα θα έχει συμβεί και σε σένα να ξυπνήσεις το πρωί και να προσπαθείς να θυμηθείς τις λεπτομέρειες από το όνειρο που είδες το προηγούμενο βράδυ ή ακόμη και τι αυτό αφορούσε αν δεν το θυμάσαι καθόλου.

Πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι ο μόνος. Σύμφωνα με ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστήμης στην πόλη Λυόν της Γαλλίας, οι άνθρωποι που θυμούνται πιο εύκολα τα όνειρα που είδαν στον ύπνο τους είναι πιο ευαίσθητοι σε ακουστικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η αυξημένη νευρολογική λειτουργία του εγκεφάλου των ατόμων αυτών, τους έκανε με κάποιο τρόπο πιο καλούς στο να ανακαλούν γεγονότα και εικόνες από μνήμης, έστω και αν επρόκειτο για εικονικές καταστάσεις εν ώρα ύπνου.

Επίσης σε περαιτέρω έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που θυμόντουσαν πιο εύκολα τα όνειρά τους είχαν ισχυρότερη αυθόρμητη δραστηριότητα σε δύο περιοχές του εγκεφάλου.

Η μία ήταν ο μέσος προμετωπιαίος φλοιός (υπεύθυνος για την πραγματοποίηση συσχετισμών ανάμεσα σε τοποθεσίες, γεγονότα και προσαρμοστικές αντιδράσεις, όπως τα συναισθήματα).

Η άλλη ήταν η κροταφοβρεγματική διασταύρωση (υπεύθυνη για τη μίμηση και τον σχηματισμό εικόνων του εαυτού μας και άλλων ανθρώπων στον εγκέφαλο).

Από τα αποτελέσματα των ερευνών οι επιστήμονες προτείνουν τα τρία κόλπα για να θυμόμαστε τα όνειρα μας…

Η θεραπεία του παράθυρου

Ο δεύτερος τρόπος είναι να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να εστιάζει στις λεπτομέρειες. Τι μπορείτε να κάνετε: Για πέντε λεπτά κάθε μέρα, πηγαίνετε στο παράθυρο του σπιτιού σας και αρχίστε να παρατηρείτε οτιδήποτε συμβαίνει έξω από αυτό.

Τα χρώματα, τα κτήρια, τους περαστικούς, τα ρούχα, τα ζώα… τα πάντα. Μείνετε εκεί και παρατηρήστε καλά την κάθε λεπτομέρεια σε οτιδήποτε πέφτει το βλέμμα σας. Σκοπός της άσκησης είναι η παρατήρηση της λεπτομέρειας.

Να προσέχετε τι ακριβώς βλέπετε και όχι απλά να έχετε μια γενική ιδέα του τι κοιτάτε. Μόλις το κάνετε αυτό, σημειώστε ό,τι παρατηρήσατε σε ένα τετράδιο. Με την παρατήρηση και την καταγραφή εκπαιδεύετε τον εγκέφαλό σας να θυμάται λεπτομέρειες ασυνείδητα.

Ξύπνημα χωρίς ξυπνητήρι

Σίγουρα με τους ρυθμούς της καθημερινότητας δεν είναι εύκολο αλλά είναι απαραίτητο αν θέλετε να θυμάστε τα όνειρά σας. Όταν ξυπνάμε από τον απότομο ήχο που κάνει το ξυπνητήρι, ο εγκέφαλός μας βγαίνει απότομα και βίαια από το βαθύ στάδιο του ύπνου.

Είναι ο λεγόμενος ύπνος REM, όπου είναι και το πιθανότερο να βλέπουμε όνειρα. Αυτό διαταράσσει κάθε ονειρική σκέψη και μας ξυπνάει απότομα. Από την άλλη αν ξυπνάμε από μόνοι μας, χωρίς ξυπνητήρι, ομαλά και σταδιακά, θα είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε τι όνειρά είδαμε.

Ημερολόγιο ονείρων

Αν τώρα σε ενδιαφέρει πολύ να θυμάσαι τα όνειρά σου, τότε μπορείς να κάνεις το εξής: Πάρε ένα τετράδιο ή σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι σου όταν κοιμάσαι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η τεχνική είναι παρόμοια με την θεραπεία παραθύρου αλλά γίνεται τμηματικά. Γίνεται καταγράφοντας κάθε κομμάτι από πληροφορίες που θυμάσαι από ένα όνειρο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.