Μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια εμφανίζεται το δίσεκτο έτος και μπορεί κάποιοι να αναρωτιούνται για την μία παραπάνω μέρα που προστίθεται στον Φλεβάρη, ωστόσο είναι χρήσιμη για τα ημερολόγια.
Ο James O’Donoghue, πλανητικός επιστήμονας που εργάστηκε στη NASA και την ιαπωνική διαστημική υπηρεσία δημιούργησε ένα βίντεο, στο οποίο εξηγεί τους λόγους που χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση στο χρόνο.
Σύμφωνα με το Business Insider, ο ειδικός ανέφερε ότι η τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο διαρκεί 365,242 ημέρες. Όμως τα ημερολόγια μετρούν ένα έτος ως 365 ημέρες, δηλαδή υπολείπονται 0,242 ημέρες, περίπου έξι ώρες των πραγματικών εποχών κάθε χρόνο.
Επίσης, οι εποχές αστρονομικά χωρίζονται από τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια. Έτσι, η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο, όταν ο ισημερινός της Γης ευθυγραμμίζεται με το κέντρο του ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει στη μία πλευρά του πλανήτη, ενώ συμβαίνει το αντίστροφο στην άλλη.
Αντιθέτως, στο ηλιοστάσιο ο ήλιος εμφανίζεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τον ισημερινό, οπότε τα μήκη της ημέρας και της νύχτας είναι τα πιο άνισα.
Σε περίπτωση λοιπόν, που σταματούσε να προστίθεται μια έξτρα μέρα στο χρόνο ανά τέσσερα έτη, σε περίπου 400 χρόνια ο Δεκέμβριος θα έπεφτε το καλοκαίρι και οι εποχές στα ημερολόγια δεν θα ευθυγραμμίζονταν με τις αντίστοιχες στην πραγματικότητα.
«Ο τρόπος με τα δίσεκτα έτη είναι αρκετά ακατάστατος, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ έναν καλύτερο τρόπο για χειριστούμε την κατάσταση. Το κάνουμε για να μην μεταναστεύουν οι εποχές μας με την πάροδο του χρόνου», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορούμε απλά να προσθέσουμε έξι ώρες στο τέλος του έτους για να διορθώσουμε το πρόβλημα, γιατί τότε ο ήλιος θα ανατείλει έξι ώρες νωρίτερα την επόμενη μέρα. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά μόνο αν δεν μας ενδιαφέρει ότι το 24ωρο ρολόι θα πάψει να σχετίζεται με την ανατολή και τη δύση του ηλίου», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Το βίντεο που δημιούργησε ο James O’Donoghue και εξηγεί τη σημασία του δίσεκτου έτους: