Η μεταφορά ενέργειας από ένα άτομο σε ένα άλλο συνήθως αναφέρεται ως «ηλεκτρική εκκένωση».

Πρόκειται για ένα φυσικό και απροσδόκητο γεγονός.

Γιατί όμως συμβαίνει;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτός ο τύπος ηλεκτρικής εκκένωσης είναι γνωστός ως «στατικό ρεύμα», όπως διευκρινίζεται από το Διεθνές Ίδρυμα Επιστημονικής Διδασκαλίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο αναφέρει ότι η προέλευσή του θα ξεκινούσε από τα μικροσκοπικά σωματίδια που συνθέτουν τα αντικείμενα, τα οποία ονομάζονται άτομα και αποτελούνται από ηλεκτρόνια (αρνητικά φορτισμένα), νετρόνια (ουδέτερα) και πρωτόνια (θετικά φορτισμένα).

Τις περισσότερες φορές τα άτομα παραμένουν σε ουδέτερη κατάσταση, δηλαδή έχουν το ίδιο επίπεδο ηλεκτρονίων και πρωτονίων, οπότε θεωρούνται «στατικά».

Το «θαύμα» συμβαίνει όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των πρωτονίων και των ηλεκτρονίων.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα θα προσπαθήσουν να έρθουν σε επαφή και με αυτόν τον τρόπο, συμβαίνει μια μεταφορά ενέργειας, οπότε δεν έχουμε πλέον στατικό αλλά πραγματικό ηλεκτρισμό.

Δεδομένης της ανισορροπίας, τα ηλεκτρόνια διεγείρονται και τα πρωτόνια και τα νετρόνια παραμένουν ακίνητα. Τα ηλεκτρόνια, από την άλλη πλευρά, τείνουν να αναπηδούν, οπότε όταν ένα άτομο ή ένα αντικείμενο έχει ένα επιπλέον αρνητικό φορτίο, έλκονται από το θετικό, και η επαφή μεταξύ των δύο παράγει ένα σοκ ως αντίδραση.

Η Εγκυκλοπαίδεια Britannica επισημαίνει ότι αν δύο αντικείμενα τρίβονται μεταξύ τους αποκτούν ίσα και αντίθετα φορτία, οπότε υπάρχει αμοιβαία έλξη. Εν τω μεταξύ, αν προστεθεί ένα τρίτο στοιχείο που δεν συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία, έχοντας μια ανισορροπία στα ατομικά σωματίδια θα προκαλέσει μεταφορά ρεύματος.

Το ηλεκτρικό φορτίο σχηματίζεται κυρίως το χειμώνα ή όταν ο καιρός είναι ξηρός, σύμφωνα με τους Times of India. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αέρας είναι ξηρός και τα ηλεκτρόνια αναπτύσσονται εύκολα στην επιφάνεια του δέρματός μας. Το καλοκαίρι, με την παρουσία υγρασίας, τα αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια απομακρύνονται και αυτό μειώνει τη δυνατότητα μεταφοράς ρεύματος.

Τα ηλεκτρόνια δεν παραμένουν σε ένα σώμα για πάντα, αλλά όταν συναντούν ένα άλλο στοιχείο με υπερβολικά θετικό φορτίο, μεταφέρονται χωρίς δυσκολία.

Ο σπινθήρας προκαλεί πόνο, καθώς είναι καυτός και μοιάζει με βελόνα που τρυπάει το δέρμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την ηλεκτρική εκκένωση:

  • Η αστραπή είναι επίσης μια μεγάλη μορφή στατικού ηλεκτρισμού, ο οποίος σχηματίζεται όταν ο αέρας τρίβεται πάνω στα σύννεφα.
  • Ο στατικός ηλεκτρισμός δεν προκαλεί υψηλό ρεύμα, εκτός αν είναι σε μεγαλύτερη κλίμακα, όπως ο κεραυνός.
  • Τρίβοντας μετάξι ή μια γυάλινη ράβδο, μπορεί να δημιουργηθεί θετικά φορτισμένος στατικός ηλεκτρισμός.
  • Για αρνητικά φορτισμένο στατικό ρεύμα, τρίψτε γούνα σε πλαστική ή λαστιχένια ράβδο.
  • Aκόμη και ο στατικός ηλεκτρισμός ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, που είναι 300.000 περίπου χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.