Δεν είναι λίγες οι φορές που διαπιστώνετε ότι το γάλα στο ψυγείο έληξε και δεν μπορείτε να το καταναλώσετε.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το αξιοποιήσετε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Όπως στη μαγειρική,σε μαρινάδες, για περιποίηση προσώπου, κ.α.
Ειδικότερα:
Μαγειρική
Το ληγμένο γάλα όταν μαγειρευτεί δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία. Μπορείτε λοιπόν να το προσθέσετε σε σούπες για να πήξουν ή για να φτιάξετε τηγανίτες ακόμα και κέικ.
Μαρινάδες
Το γαλακτικό οξύ στο γάλα είναι εξαιρετικό για να μαλακώσει το κρέας. Μπορείτε για παράδειγμα να μουλιάσετε τις μπριζόλες πριν τις ψήσετε ή να φτιάξετε μια μαρινάδα με μυρωδικά.
Περιποίηση προσώπου
Το γαλακτικό οξύ είναι εξαιρετικό για το δέρμα σας, καθιστώντας το πιο λείο και σφριγηλό.Αραιώστε λίγο με νερό το ληγμένο γάλα και πλύντε πρόσωπό σας κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Στη συνέχεια, ρίξτε άφθονο κρύο νερό και απλώστε μια ενυδατική κρέμα.
Φυτά
Αραιώστε το ληγμένο γάλα με νερό και ρίξτε το σε γλάστρες ή παρτέρια κήπου για να τονώσετε τα φυτά σας με λίγο ασβέστιο.
Ασημικά
Αναμείξτε το γάλα που έληξε μαζί με λίγο ξίδι και με ένα καθαρό πανί τρίψτε καλά τα ασημικά. Στη συνέχεια σκουπίστε με ένα μαλακό πανί και τα ασημικά σας θα λάμπουν.
Έπιπλα
Ανακατέψτε το γάλα που έχει λήξει με λίγο ξύδι και έχετε ένα «πανίσχυρο» καθαριστικό. Με ένα πανί περάστε τις μεγάλες επιφάνειες, χωρίς σκαλίσματα, με αυτό το μείγμα ενώ μόνο με το γάλα ( χωρίς το ξύδι) μπορείτε να καθαρίσετε και τα ασημικά σας.
Λεκές από μελάνι
Μουλιάστε στο ληγμένο γάλα το λερωμένο σας ύφασμα για ένα βράδυ και ξεπλύνετε καλά την επόμενη μέρα. Τρίβετε με απορρυπαντικό πλυντηρίου ή πιάτων, τοποθετείτε το ρούχο στο πλυντήριο, και ο λεκές έχει εξαφανιστεί.