Έρευνα αποκαλύπτει πως το βρίσιμο ίσως και να μην είναι τόσο κακό όσο νομίζαμε.
Αυτή η έρευνα δεν μοιάζει με καμία άλλη απ’ αυτές που συνηθίζεις να διαβάζεις. Ο λόγος; Απενοχοποιεί κατά κάποιο τρόπο μία από τις πιο κακές συνήθειες σου και όλων μας: το να βρίζεις και να καταριέσαι Θεούς και δαίμονες όταν τα πράγματα στραβώνουν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές των πανεπιστημίων του Keele και του Λονγκ Άιλαντ στο Μπρούκλιν, το να ξεστομίζεις «κακές» κουβέντες δεν αποτελεί πρόβλημα, εφόσον δεν γίνεται με υπερβολικό και εξευτελιστικό τρόπο και μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις σωματικά πιο δυνατός.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν αφού ανέλυσαν τη συμπεριφορά δύο ομάδων συμμετεχόντων δύο φορές, μία χωρίς να βρίζουν και μία ξεσπώντας τα νεύρα τους, βρίζοντας.
Στην πρώτη ομάδα, 29 άτομα κλήθηκαν να κάνουν έντονο ποδήλατο σε στατικό μηχάνημα, την ώρα που οι υπόλοιποι 59 συμπλήρωναν ένα γραπτό τεστ.
«Το να λες κακές λέξεις αποτελεί έναν τέλειο μηχανισμό για να συνυπάρξεις με τον θυμό σου», ανέφερε καθηγητής ψυχολογίας του Keele, Richard Stephens, εξηγώντας πως: «Κάθε φορά που παρακινούσαμε τους συμμετέχοντας να επαναλάβουν μία βρισιά, παρατηρούσαμε εντυπωσιακή βελτίωση στην απόδοσή τους.
Για την ακρίβεια, γινόντουσαν κατά 4% καλύτεροι συγκριτικά με όταν επαναλάμβαναν μία ουδέτερη λέξη».
Επισήμανε επίσης ότι το βρίσιμο επιφέρει την εκτόνωση του άγχους, που έχει προκληθεί από άσχημα συναισθήματα και στρεσογόνες καταστάσεις και κατ’ επέκταση στο τέλος της ημέρας είναι ικανότεροι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους σε αυτό που κάνουν.