Bullying μπορεί να σου κάνει το αφεντικό ή κάποιος συνάδελφος, ο σύντροφός σου, ένας γείτονας, μέλη της οικογένειάς σου και γενικά μπορεί να συναντήσουμε τέτοιες συμπεριφορές σε κάθε περιβάλλον με ομάδες (διαφορετικών) ανθρώπων.

Ο εκφoβισμός ενηλίκων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, για αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νομική παρέμβαση.

Το bullying στον εργασιακό χώρο ονομάζεται mobbing, από την αγγλική λέξη mob (παpενόχληση, εκφoβισμός).

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του mobbing;

* Συμπεριφορές εκφoβισμού απέναντί σου (προσωπικές ή επαγγελματικές προσβολές, ταπείνωση)

* Αποκλεισμός από τις κοινές δραστηριότητες μέσα και έξω από το επαγγελματικό περιβάλλον

* Μεταφορά ανυπόστατων αρνητικών σχολίων για σένα στους ανωτέρους σου

* Στοχοποίηση και κακόβουλα σχόλια από συναδέλφους

Σε περίπτωση που βιώνεις συμπεριφορές bullying, μην τις αξιολογήσεις ως ασήμαντες και μπεις στη διαδικασία να δικαιολογήσεις αυτόν που σου ασκεί bullying. Αντίθετα, βοήθησε τον εαυτό σου προκειμένου να βγεις από αυτή την κατάσταση. Πώς;

Σταμάτα να είσαι το θύμα

Δεν αξίζεις από κανέναν τέτοια συμπεριφορά και δεν πρέπει να ανέχεσαι να σε υποτιμούν και να σε υποβιβάζουν. Ενδυνάμωσε τον εαυτό σου επαναλαμβάνοντας καθημερινά αυτή τη σκέψη.

Αξιολόγησε τις επιλογές σου

Μην ξεχνάς ότι τις περισσότερες φορές, μπορείς να επιλέξεις πώς θα ανταποκριθείς όταν κάποιος σου ασκεί bullying. Αντί να νιώθεις το αβοήθητο θύμα της συμπεριφοράς κάποιου είναι σημαντικό να έχεις στρατηγική στην αντιμετώπισή του και όχι απλώς να απαντάς στην προσβλητική συμπεριφορά του άλλου.

Δράσε άμεσα

Μην αφήνεις την κατάσταση να διαιωνίζεται. Προσπάθησε να ηρεμήσεις πρώτα και μετά πήγαινε να μιλήσεις με τον νταή. Υπάρχει η πιθανότητα να μη γνωρίζει το τι προκαλεί η συμπεριφορά του στους άλλους, πολύ απλά γιατί κανείς δεν του το έχει δείξει. Καλό είναι να μη γίνει η συζήτηση εν βρασμώ γιατί το θύμα δε θα βρει το δίκιο του.

Βάλε όρια

Όταν σου δοθεί η ευκαιρία και βρίσκεσαι σε ήρεμη ψυχική κατάσταση εξήγησε στον θύτη τη συμπεριφορά του, δήλωσε τι σ’ ενοχλεί και πώς σε επηρεάζει. Εξήγησε του ποια είναι τα όρια σου και τι θα γίνει αν δεν τα τηρήσει. Μετά από ΄ κει το δύσκολο είναι να τηρήσεις εσύ ο ίδιος τα όρια σου.

Ζήτα τη βοήθεια ειδικού

Μέσα από μια ψυχοθεραπευτική ή συμβουλευτική σχέση θα έχεις την ευκαιρία τόσο να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου και να κατανοήσεις τις πραγματικές σου ανάγκες, όσο και να βρεις λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας με τους γύρω σου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!