Ο σπουδαίος Γερμανός φιλόσοφος, Φρίντριχ Νίτσε, αν και δεν παντρεύτηκε ποτέ, είχε πολύ συγκεκριμένες απόψεις για τον γάμο, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «μπροστά από την εποχή του».
Συγκεκριμένα, πίστευε μεταξύ άλλων πως η φιλία είναι η υψηλότερη μορφή αγάπης και πως οι καλοί φίλοι εμπνέουν ο ένας τον άλλον. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του γάμου.
Ο Νίτσε φαίνεται ακατάλληλος να προσφέρει συμβουλές για σχέσεις σε οποιονδήποτε. Από κάθε άποψη είχε μια μοναδικά καταστροφική ερωτική ζωή. Αρκετές από τις προτάσεις γάμου του απορρίφθηκαν και ο ίδιος έφυγε από τη ζωή, μοναχικός και παράφρων. Όμως, παρά τις τραγικές προσωπικές του συνθήκες, η εξαιρετικά πρωτότυπη σκέψη του Νίτσε είχε τεράστιο αντίκτυπο στις επόμενες γενιές φιλοσόφων.
Η ιδανική γυναίκα
Το σεξ, αντίθετα, δημιουργεί επιπλοκές, επειδή μια σχέση που βασίζεται σε ρομαντικά συναισθήματα είναι απίθανο να αντέξει μια ζωή. Επιπλέον, οι οντολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών τείνουν να μετατρέπουν τον έρωτα σε πόλεμο. Προκειμένου να ξεπεραστούν τα παιχνίδια εξουσίας στην αρένα του έρωτα, ο Νίτσε καλεί τους εραστές να γίνουν μεγάλοι φίλοι.
Έτσι, ο φιλόσοφος θέτει τρία βασικά ερωτήματα που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας ώστε να καταλάβετε εάν η σύντροφό σας είναι η ιδανική γυναίκα για εσάς.
Είναι η σύντροφός σας μια καλή φίλη γενικά;
Η πρώτη συμβουλή για να σιγουρευτείτε πως η σύντροφός είναι η ιδανική γυναίκα είναι να «ελέγξετε» εάν έχει χρόνιες φιλίες στις οποίες παραμένει «πιστή». Ο Νίτσε θαυμάζει το αρχαιοελληνικό ιδεώδες της φιλίας μεταξύ των ανθρώπων και συμφωνεί με τον Αριστοτέλη ότι οι μεγάλοι φίλοι μπορούν να εμπνέουν ο ένας τον άλλον. Έτσι, θεωρεί πως για να γίνει κάποια η ιδανική σύντροφος, θα πρέπει πρώτα να είναι ιδανική φίλη.
Η συμβουλή του φιλοσόφου είναι πως εάν η γυναίκα που βγαίνετε, έχει μακροχρόνιες φιλίες τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει η τέλεια σύντροφος. Εάν είναι αποκομμένη από όλους, τότε μάλλον κάτι πάει λάθος.
«Ο καλύτερος φίλος θα αποκτήσει και την καλύτερη σύντροφο, γιατί ένας καλός γάμος βασίζεται πάνω στο… ταλέντο της φιλίας».
Υπάρχει αμοιβαίος θαυμασμός;
Όπως αναφέραμε ήδη, ο Νίτσε πίστευε στο ιδεώδες της φιλίας του Αριστοτέλη. Η πραγματική φιλία δεν βασιζόταν αποκλειστικά στο αμοιβαίο όφελος ή στην απόλαυση. Ο σπουδαιότερος τύπος φιλίας πρέπει να ενσωματώνει την αμοιβαία έμπνευση. Οι αληθινοί φίλοι βοηθούν ο ένας τον άλλον μέσω μιας «κοινής ανώτερης δίψας για την πραγματοποίηση του ιδανικού χαρακτήρα». Ο Νίτσε πίστευε ότι αυτός ο τύπος φιλίας αποτελούσε την ιδανική βάση για μια διαρκή σχέση.
Όταν θαυμάζετε τον άνθρωπό σας, βελτιώνετε παράλληλα τον εαυτό σας και να γίνεστε καλύτεροι. Σύμφωνα με τον Νίτσε, η ιδανική σύντροφος πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε αυτοπεποίθηση και δημιουργικότητα.
Θα απολαμβάνετε τη συζήτηση μαζί της ακόμη και μετά από πολλά χρόνια;
Όταν βρίσκεστε στην αρχή μιας σχέσης όλα είναι υπέροχα. Ο χρόνος περνάει σαν νερό μιλώντας με τη σύντροφό σας για ώρες. Και πώς να μη μιλάτε; Στην αρχή της σχέσης έχετε τόσα πολλά να πείτε ώστε να γνωρίσετε τον άνθρωπό σας και να έρθετε πιο κοντά.
Τι γίνεται όμως, όταν περάσουν τα χρόνια; Σύμφωνα με τον Νίτσε, το πάθος που έχετε στην αρχή μειώνεται με την πάροδο των χρόνων. Έτσι, το πιο σημαντικό για τον φιλόσοφο είναι να μπορείτε να συζητάτε για ουσιαστικά θέματα και μέσα από τη συζήτηση να προκύπτουν ποιοτικά συμπεράσματα. Εάν αυτό συμβεί, τότε είστε σε πολύ καλό δρόμο.
Σύμφωνα με τον Νίτσε, ο γάμος είναι μια μακρά συνομιλία. Άρα, το πιο σημαντικό είναι να μπορείτε να κάνετε εποικοδομητικές συζητήσεις όσα χρόνια και εάν είστε μαζί.