Γνωρίζατε πως σύμφωνα με το Φενγκ Σούι οι φακές πέρα από απίστευτα οφέλη για την υγεία, έχουν και ειδικές ιδιότητες, καθώς φέρνουν τύχη;
Η προέλευση της φακής ανάγεται στη γεωργία στη Μικρά Ασία, κατά τη νεολιθική περίοδο, πριν από περίπου 9.000 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι φακές αποξηραίνονταν για να διατηρηθούν περισσότερο, έτσι ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους να μαγειρεύονται με αυτές πιάτα που είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Σε πολλές χώρες οι φακές θεωρούνται ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνες φαγητό και μάλιστα έχουν φτάσει να συμβολίζουν την αφθονία και την τύχη.
Υπάρχουν πολλοί τύποι φακής: καφέ, πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, μαύρη beluga και άλλες.
Μεταξύ των θρεπτικών ιδιοτήτων τους, οι φακές περιέχουν (ανά φλιτζάνι) 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο λίπους, 40 γραμμάρια υδατάνθρακες και 16 γραμμάρια φυτικές ίνες.
Οι φακές δεν έχουν χοληστερόλη και είναι πολύ χαμηλές σε αλάτι. Όλα αυτά τα οφέλη τις καθιστούν μια εξαιρετική τροφή για να την εντάξετε στη διατροφή σας.
Όσον αφορά την παραδοσιακή συσχέτιση της φακής με την αφθονία, υπάρχουν έγγραφα από την αρχαία Ρώμη που δείχνουν ότι ήδη από εκείνη την εποχή η φακή συμβόλιζε την αφθονία λόγω του μεγέθους των συγκομιδών φακής και του τρόπου με τον οποίο ικανοποιούσαν την όρεξη με χαμηλό κόστος.
Ωστόσο, στην Ανατολή, χάρη στο οβάλ ή στρογγυλό σχήμα τους και το χρώμα τους, που μοιάζει κάπως με χρυσά νομίσματα, οι φακές θεωρούνταν ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικές της αφθονίας και της ευημερίας.
Το Φενγκ Σούι θεωρεί επίσης ότι οι φακές έχουν ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό. Η παράδοση της κατανάλωσης φακής σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, ιδίως κατά τη μετάβαση σε ένα νέο κύκλο, όπως το νέο έτος, έχει γίνει μια σημαντική τελετουργία για πολλούς.
Έχετε πάντα κατά νου, καθώς μαγειρεύετε φακές, τις θετικές προθέσεις και τα μάντρα που ενισχύουν την επιθυμία σας να προσελκύσετε ευημερία στη ζωή και το σπίτι σας. Η αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε τελετουργίας επικεντρώνεται στις προθέσεις που κουβαλάτε στις σκέψεις σας τη στιγμή της εκτέλεσης.
Δεν χρειάζεται όμως μόνο να τις μαγειρεύετε. Η ενσωμάτωση της φακής με τις βασικές αρχές του Φενγκ Σούι για τη δημιουργία ενός εναρμονισμένου περιβάλλοντος που ευνοεί την αφθονία γίνεται και μέσω διακοσμητικών πινελιών και απλά με την ύπαρξη φακής, πάνω απ’ όλα, στην κουζίνα.
Μπορείτε να τις αποθηκεύετε σε μπολ και βάζα, να έχετε φακές στο ντουλάπι σας και να τις ενσωματώνετε στη διατροφή σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
Ένα από τα πιο διάσημα τελετουργικά με φακές περιλαμβάνει την κατανάλωσή τους την Πρωτοχρονιά. Τρώγοντας ένα μικρό πιάτο φακές ενώ το ρολόι μετράει αντίστροφα για το νέο έτος, σύμφωνα με την παράδοση φέρνει αφθονία.
Είτε τις εκθέτουμε, λοιπόν, στην κουζίνα μας είτε απολαμβάνουμε ένα πιάτο φακές, μπορεί να φέρουν ευημερία και αφθονία.