ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μονοκούκι» Διαμαντοπούλου ψήφισαν στο ΠΑΣΟΚ οι… νεοδημοκράτες!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Γιατί ο Οκτώβριος του 1852 είναι κατά 10 μέρες πιο μικρός;

Διαβάστε την εξήγηση

Γιατί ο Οκτώβριος του 1852 είναι κατά 10 μέρες πιο μικρός;

Αν θέλουμε να σκοτώσουμε κάπως όχι και τόσο γόνιμα τον χρόνο μας, θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε στην εφαρμογή του ημερολογίου στο κινητό μας και να αναζητήσουμε το έτος 1852. Εκεί θα παρατηρήσουμε ότι ο Οκτώβριος αυτού του έτους είναι κατά 10 μέρες πιο λειψός. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πατώντας από τις 4 Οκτωβρίου του 1852, το κινητό σας θα σας πετάξει στις 15 Οκτωβρίου, ενώ το μεσοδιάστημα των 10-11 ημερών δεν υπάρχει. Αυτό συμβαίνει, διότι η Καθολική Εκκλησία έκανε τη μετάβαση από το Ιουλιανό ημερολόγιο στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Αμφότερα τα ημερολόγια, είναι ηλιακά ημερολόγια με 12 μήνες, σε αυτά που κυμαίνονται από 28 έως 31 ημέρες και τα δύο έχουν δίσεκτα έτη, αλλά η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι πότε λαμβάνει χώρα το δίσεκτο έτος.
Αν και τα δύο ημερολόγια προσθέτουν μια ημέρα στο ημερολόγιο μία φορά κάθε τετραετία, το Γρηγοριανό ημερολόγιο δεν το κάνει εάν το έτος διαιρείται με το 400. Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στα δύο ημερολόγια.
Όμως, αυτή η αλλαγή έγινε λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1935 (κυρίως στην Ελλάδα) η αφορμή να ξεσπάσει «εμφύλια διαμάχη» στο σώμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με μια μερίδα Ορθοδόξων να κατηγορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αποδέχτηκε στην εκκλησιαστική του ζωή το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ότι υποτάσσεται στις επιταγές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.