Αν θέλουμε να σκοτώσουμε κάπως όχι και τόσο γόνιμα τον χρόνο μας, θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε στην εφαρμογή του ημερολογίου στο κινητό μας και να αναζητήσουμε το έτος 1852. Εκεί θα παρατηρήσουμε ότι ο Οκτώβριος αυτού του έτους είναι κατά 10 μέρες πιο λειψός. Για ποιο λόγο όμως συμβαίνει αυτό;

">

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πατώντας από τις 4 Οκτωβρίου του 1852, το κινητό σας θα σας πετάξει στις 15 Οκτωβρίου, ενώ το μεσοδιάστημα των 10-11 ημερών δεν υπάρχει. Αυτό συμβαίνει, διότι η Καθολική Εκκλησία έκανε τη μετάβαση από το Ιουλιανό ημερολόγιο στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Αμφότερα τα ημερολόγια, είναι ηλιακά ημερολόγια με 12 μήνες, σε αυτά που κυμαίνονται από 28 έως 31 ημέρες και τα δύο έχουν δίσεκτα έτη, αλλά η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι πότε λαμβάνει χώρα το δίσεκτο έτος.
Αν και τα δύο ημερολόγια προσθέτουν μια ημέρα στο ημερολόγιο μία φορά κάθε τετραετία, το Γρηγοριανό ημερολόγιο δεν το κάνει εάν το έτος διαιρείται με το 400. Μπορεί να μην φαίνεται μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στα δύο ημερολόγια.
Όμως, αυτή η αλλαγή έγινε λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1935 (κυρίως στην Ελλάδα) η αφορμή να ξεσπάσει «εμφύλια διαμάχη» στο σώμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με μια μερίδα Ορθοδόξων να κατηγορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αποδέχτηκε στην εκκλησιαστική του ζωή το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ότι υποτάσσεται στις επιταγές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.