ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Η «αναβολή» στο ξυπνητήρι τελικά μας κάνει καλό;

Ο ήχος του ξυπνητηριού είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο ενοχλητικούς ήχους

Η «αναβολή» στο ξυπνητήρι τελικά μας κάνει καλό;

Μέχρι τώρα οι μελέτες που ήταν γνωστές υποστήριζαν ότι το να αγνοείτε το ξυπνητήρι, πατώντας «αναβολή» και να ξανακοιμάστε, είναι επιβλαβές και δεν βοηθά τον οργανισμό να ενεργοποιηθεί ομαλά.

Νέα μελέτη ανατρέπει αυτόν τον ισχυρισμό και υποστηρίζει ότι η αναβολή στο ξυπνητήρι μπορεί να μην είναι και τόσο κακή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις 1.732 ανθρώπων από τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και την Αυστραλία σε διαδικτυακό ερωτηματολόγιο.

Διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων πατούσαν αρκετές φορές αναβολή στο ξυπνητήρι πριν τελικά σηκωθούν.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος φάνηκε να είναι ότι, όταν χτυπά το ξυπνητήρι, οι άνθρωποι αισθάνονται ακόμη πολύ κουρασμένοι για να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέθεσαν σε 31 άτομα να βάζουν το ξυπνητήρι να χτυπήσει μισή ώρα πριν από την ώρα που θα το έβαζαν υπό φυσιολογικές συνθήκες, επιτρέποντάς τους να πατούν το κουμπί αναβολής έως και 3 φορές. Στόχος τους ήταν να συγκρίνουν τις νοητικές ικανότητες των συμμετεχόντων μετά την αναβολή.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι κοιμούνταν περίπου 23 λεπτά επιπλέον, κάνοντας πιο ελαφρύ ύπνο μετά το πρώτο ξυπνητήρι.

Κατά τα άλλα, όμως, και παρά το γεγονός ότι έπρεπε να ξυπνούν κάθε 10 λεπτά για να πατούν το κουμπί της αναβολής, οι επιπτώσεις στη συνολική ποιότητα του ύπνου τους δεν χαρακτηρίστηκαν σημαντικές.

Αφού σηκώθηκαν, ελέγχθηκαν οι δεξιότητες μνήμης, η ικανότητα άθροισης και μια σύνθετη νοητική εργασία.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι πατούσαν αναβολή, τα πήγαν καλύτερα σε 3 από τις 4 δοκιμές, κάτι που υποδεικνύει ότι η αναβολή στο ξυπνητήρι τους πρόσφερε τη δυνατότητα να είναι πιο λειτουργικοί νοητικά, καθώς είχαν ξυπνήσει σταδιακά και όχι ξαφνικά μετά από έναν βαθύ ύπνο.

Ωστόσο, η αναβολή δεν έδειξε να προκαλεί κάποια διαφορά στο τεστ εργασιακής μνήμης. Επιπλέον, τα οφέλη φάνηκε να εξαφανίζονται μέχρι το μεσημέρι, όταν υποβλήθηκαν ξανά στις ίδιες δοκιμασίες.

Τέλος, η αναβολή δεν έδειξε να επιδρά ούτε στο αίσθημα υπνηλίας ή στη διάθεση των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η αναβολή στο ξυπνητήρι μπορεί να χαρίζει καλύτερη διανοητική λειτουργία όταν τελικά ξυπνάτε το πρωί.

Η Tina Sundelin από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσετε να χουζουρεύετε το πρωί εάν το απολαμβάνετε, τουλάχιστον όχι για μικρά διαστήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί ακόμη και να βοηθήσει όσους υποφέρουν από πρωινή υπνηλία να είναι ελαφρώς πιο ξύπνιοι μόλις σηκωθούν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.