Μια έρευνα του οργανισμού OECD φέρνει στο «φως» τις συνήθειες των χωρών ως προς την κατανάλωση αλκοόλ – και όχι μόνο.

Όπως φαίνεται μέσα από την αναφορά, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να είναι οι πρωταθλητές όσον αφορά τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνονται, με τον μέσο κάτοικο της Γηραιάς Ηπείρου 15 ετών και άνω να πίνει ετησίως 9,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ, τα οποία αντιστοιχούν σε 190 λίτρα μπύρας ή 80 λίτρα κρασιού.

Ταυτόχρονα, σχεδόν 1 στους 5 Ευρωπαίους (το 19%, συγκεκριμένα), παραδέχεται ότι είχε επεισόδια βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά το μήνα, μέσα στο έτος 2019. Όταν αναφερόμαστε σε «βαριά κατανάλωση», εννοούμε την πρόσληψη πάνω από 60 γρ. καθαρής αιθανόλης (περίπου 6 αλκοολούχα ποτά μέσα σε μια μέρα).

Τα καλά νέα είναι πως φαίνεται να υπάρχει μια μειωτική τάση, καθώς από το 2000 μέχρι και το 2019 σημειώθηκε μείωση της μέσης κατανάλωσης αλκοόλ στην περιοχή της Ευρώπης κατά 21%.

Ωστόσο, τα νούμερα παραμένουν υψηλά, κυρίως στη δυτική Ευρώπη. Μάλιστα, από τη λίστα με τους 10 λαούς που πίνουν περισσότερο αλκοόλ, τις 9 θέσεις τις έχουν κατακτήσει κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε χώρα, οι άνδρες φαίνεται να πίνουν σημαντικά περισσότερο από τις γυναίκες, ενώ τα δεδομένα επίσης δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.

Η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα

Στα 6,3 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως κατά μέσο όρο, η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη τόσο από τον ευρωπαϊκό, όσο και από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Τα νέα για τους Έλληνες είναι καλά και αναφορικά με την παχυσαρκία, με το 16,4% των Ελλήνων να είναι παχύσαρκοι, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του OECD στο 18,4%.

Δυστυχώς, το κάπνισμα στην Ελλάδα παραμένει πιο διαδεδομένο από το μέσο παγκόσμιο όρο, στο 24,9% για τους ανθρώπους άνω των 15 ετών. Σημειώνουμε ότι ο μέσος όρος του OECD ήταν αισθητά χαμηλότερος, στο 16%.

Αντίστοιχα απογοητευτικά ήταν και τα δεδομένα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς στη χώρα μας σημειώθηκαν σχεδόν οι διπλάσιοι θάνατοι σε αναλογία με τον πληθυσμό μας, ως απόρροια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ειδικότερα, στην Ελλάδα καταγράφηκαν 54,6 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους. Ο αντίστοιχος αριθμός αυτός σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν 28,9 θάνατοι ανά 100.000 ανθρώπους.

Οι πιο γεροί πότες στον κόσμο

Στην παρακάτω λίστα θα δείτε τις 10 χώρες με τους πιο γερούς πότες στον κόσμο, καθώς και το ποσοστό των πολιτών που κατανάλωσαν 6 ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε διάστημα μιας ημέρας, μέσα στον τελευταίο μήνα.

  1. Δανία – 37%

  1. Ρουμανία – 36%

  1. Ηνωμένο Βασίλειο – 35%

  1. Λουξεμβούργο – 35%

  1. Γερμανία – 30%

  1. Βέλγιο – 28%

  1. Αυστραλία – 26%

  1. Ιρλανδία – 25%

  1. Ισλανδία – 24%
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

  1. ΗΠΑ – 23%