ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Κι όμως αυτή είναι η λέξη που σχεδόν όλοι γράφουν λάθος: Τη «σκότωσε» ακόμα και «γνώστης» σε τηλεπαιχνίδι

Εσείς τη γράφετε σωστά;

Κι όμως αυτή είναι η λέξη που σχεδόν όλοι γράφουν λάθος: Τη «σκότωσε» ακόμα και «γνώστης» σε τηλεπαιχνίδι

Κι όμως υπάρχουν λέξεις που είναι δύσκολες ακόμη και για τους γνώστες της ελληνικής γραμματικής.

Οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε πολλές φορές τη ρίζα πολλών λέξεων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Και αυτό διότι αυτές οι ρίζες πάνε πολύ-πολύ βαθιά πίσω στο χρόνο, σε εποχές που τα ελληνικά ήταν αρκετά διαφορετικά.

Και κάπως έτσι, την «πατάνε» ακόμη και οι καλύτεροι του είδους.

Τα «η», «ι», «υ», «οι» ή «ει» αποτελούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για την πλειοψηφία που προσπαθεί να αποστηθίσει κανόνες ή έστω εμπειρικά να μάθει πώς χρησιμοποιείται σωστά κάθε ένας από τους τρόπους με τους οποίους αποτυπώνεται στον γραπτό λόγο αυτό που στον προφορικό είναι ένα απλό «ι».

Ακόμα ένα τέτοιο παράδειγμα απόλυτου μπερδέματος είναι και μια ευχή που γράφεται σχεδόν πάντα όταν κάποιος έχει γενέθλια.

Οπότε το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι πώς το γράφεις;

Μάλιστα, η ίδια ερώτηση τέθηκε και στο γνωστό τηλεπαιχνίδι γνώσεων «The Chase» του MEGA. Οι διαθέσιμες επιλογές για την ευχή, για τον παίκτη ήταν οι εξής: «Να τα εκατοστίσης», «Να τα εκατοστήσεις», «Να τα εκατοστίσεις».

Ο συμμετέχων απάντησε, «να τα εκατοστήσεις», με πολλούς να σπεύδουν να συμφωνήσουν από τον καναπέ τους. Άλλοι, πάλι, την ίδια ώρα φώναξαν: «όχι με η, με ι γράφεται η λέξη», για να δικαιωθούν λίγο αργότερα όταν αποκαλύφθηκε η σωστή απάντηση.

«Να τα εκατοστίσεις», ήταν αυτή, ξαφνιάζοντας πολύ κόσμο που ήταν σίγουρος για το «ήτα». Εκείνος που δεν την πάτησε ήταν το «Βουνό», που όμως λίγο αργότερα υπέπεσε σε λάθος προσπαθώντας να αιτιολογήσει την ορθή γραφή.

«Προέρχεται από το ‘’εκατοστιαίος’’», είπε, αλλά πολλοί έσπευσαν να τον διορθώσουν, τονίζοντας ότι προέρχεται από άλλη λέξη και συγκεκριμένα το «εκατοστίζω».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, σημειώνεται ότι η λέξη προέρχεται από το ρήμα «εκατοστίζω» και όχι από το ρήμα εκατοστώ και για αυτό γράφεται έτσι. Όσο για τη σημασία της… Aυτή είναι «αυξάνω κάτι μέχρι τον αριθμό των εκατό». Για αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται ως ευχή στα γενέθλια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.