
Σε έναν κόσμο γεμάτο φοβίες, από τα ύψη μέχρι τα έντομα, υπάρχει και μια ακόμη φοβία, που ονομάζεται Κενοσιλικοφοβία και είναι ο φόβος του άδειου ποτηριού, κυρίως όταν αυτό έχει αδειάσει από μπύρα, κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό.
Παρότι δεν πρόκειται για αναγνωρισμένη ψυχιατρική διαταραχή, η Cenosilicaphobia (προφέρεται «σένο-σιλίκα-φόμπια») έχει αποκτήσει φήμη στο διαδίκτυο, χάρη στο Urban Dictionary και διάφορα online φόρουμ, με αναφορές που φτάνουν μέχρι και το 2008. Δεν υπάρχει στο Webster, ούτε η Google την αντιμετωπίζει ως κάτι επίσημο.
Η λέξη είναι ένα γλωσσικό μωσαϊκό. Το Ceno προέρχεται από την ελληνική λέξη κενός, που σημαίνει άδειος. Silica σχετίζεται με το γυαλί – δηλαδή το ποτήρι. Και το phobia… είναι απλώς ο φόβος.
Αν κάποιος θέλει να το εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο, μπορεί να προσθέσει τη λατινική λέξη για μπύρα – cervisia – και να αποκτήσει τη Cenocervasiasillicaphobia, τον φόβο ενός άδειου ποτηριού μπύρας.
Άτομα που υποφέρουν από αυτή τη «φοβία» νιώθουν δυσφορία – ή ακόμη και θυμό – στη θέα ενός άδειου ποτηριού.
Μερικοί ταράζονται μόνο βλέποντάς το.
Άλλοι μπορεί να νιώσουν ένα εσωτερικό ξέσπασμα μόλις το ποτό τους τελειώσει. Και τότε αρχίζει ο αγώνας… για το επόμενο.
Η «θεραπεία» Όπως λένε με χιούμορ οι φαν του όρου, δεν βρίσκεται σε κάποια ιατρική αγωγή αλλά «στην κοντινότερη παμπ, ζυθοποιία ή κάβα». Αν όμως η ανάγκη για γεμάτο ποτήρι γίνει εμμονή, ίσως τελικά χρειάζεται κάποιος… και μία άλλη μορφή θεραπείας.
Η Κενοσιλικοφοβία έχει μετατραπεί σε ένα είδος εσωτερικού αστείου για τους λάτρεις της μπύρας και όχι μόνο. Κάποια μπαρ και εστιατόρια στις ΗΠΑ μάλιστα, φέρονται να προσφέρουν «απεριόριστες μπύρες» για να εξυπηρετήσουν όσους «πάσχουν».
Όπως συμβαίνει με τις «bottomless mimosas» σε brunch, έτσι κι εδώ, το μήνυμα είναι απλό: «Μην το αφήσεις ποτέ να αδειάσει».
Και για να ελέγξεις αν πάσχεις κι εσύ… δες την εικόνα ενός άδειου ποτηριού μπύρας. Νιώθεις έναν ανεξήγητο εκνευρισμό; Μια επιθυμία να το ξαναγεμίσεις; Αν ναι, τότε ίσως μόλις αυτοδιαγνώστηκες.