ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Μπαρουτάδικο: Πώς ένα εργοστάσιο πυρίτιδας μετατράπηκε σε πάρκο

Από Μπαρουτάδικο σε Άλσος Αιγάλεω

Μπαρουτάδικο: Πώς ένα εργοστάσιο πυρίτιδας μετατράπηκε σε πάρκο

Πιθανότατα να μην έχεις ακουστά το «Μπαρουτάδικο».

Ίσως να σου είναι άγνωστο ακόμα και αν μένεις σε κοντινή απόσταση.

Ο λόγος για το άλσος Αιγάλεω που σήμερα προσφέρει ανάσες δροσιές και χαλάρωσης αποτελώντας μια μικρή όαση μέσα στην Αθήνα ενώ κάποτε λεγόταν Μπαρουτάδικο έχοντας τη δική του παράξενη ιστορία να διηγηθεί.

Είμαστε στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60 σε μια περίοδο που είχε παρατηρηθεί μια σημαντική και αισθητή πτώση στον τομέα των εργοστασίων και της λειτουργίας αυτών. Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το άλσος Αιγάλεω ήδη από το 1874 λειτουργούσε το εργοστάσιο πυρίτιδας «Πυριτιδοποιείο ή Μπαρουτάδικο».

Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, σημειώνονταν πολλές διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της περιοχής λόγων των συχνών και θανατηφόρων ατυχημάτων που είχαν γίνει στην περιοχή λόγω των εκρήξεων.

Έτσι, το 1970 το εργοστάσιο ανέστειλε οριστικά τη λειτουργία του. Έμεινε όμως η ονομασία της περιοχής σαν παρατσούκλι και ονομάστηκε μπαρουτάδικο. Όλοι αναφέρονταν έτσι για το εργοστάσιο και τελικά έμεινα να λέγεται ολόκληρο τετράγωνο, ολόκληρη γειτονιά.

Αφού πέρασαν τέσσερα χρόνια από την αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου πυρίτιδας και ολοκληρώθηκαν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο χώρος του μπαρουτάδικου περιήλθε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου κατεδαφίστηκαν. Αυτό που έμεινε να θυμίζει τι ήταν κάποτε εκεί, ήταν μόνο μια καμινάδα και ένας υδροσυλλέκτης.

Παράλληλα άρχισε να γίνεται και μια δενδοφύτευση συνολικά 40.000 δένδρων. Έτσι δεν έμεινε τίποτε από το παλιό εργοστάσιο με τις εκρήξεις παρά μόνο… το όνομα!

Το Μπαρουτάδικο σήμερα
Σήμερα, λοιπόν, το Μπαρουτάδικο ή καλύτερα το άλσος Αιγάλεω είναι μία δενδροφυτευμένη έκταση περίπου 134 στρεμμάτων και βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερά Οδό και τη Λεωφόρο Αθηνών – Κορίνθου στο Αιγάλεω Αττικής και συγκεκριμένα σε αυτό το σημείο που δείχνουν οι χάρτες της Google.

Αποτελεί σήμερα, έναν πολύ σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας και γενικότερα της Αττικής. Στην πραγματικότητα αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της Δυτικής Αττικής.

Είναι μια καλή ευκαιρία για περπάτημα και βόλτα, για ποδήλατο και χαλάρωση σε ένα περιβάλλον που σε κάνει να ξεχνάς ότι είσαι στο κέντρο της Αθήνας. Από την άνοιξη και μετά, δε, είναι η καλύτερη αφορμή για να βρεθείς σε ένα φυσικό περιβάλλον χωρίς να κάνεις πολλά χιλιόμετρα.

Οι περισσότεροι επισκέπτες του άλσους Αιγάλεω είναι δημότες του Αιγάλεω και των όμορων δήμων δηλαδή Περιστερίου, Χαϊδαρίου και Ρέντη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει, όμως, να βρεθείς στο Μπαρουτάδικο ακόμη κι αν έρχεσαι από άλλο σημείο της Αττικής καθώς πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και φιλόξενοάλσος που αξίζει να το ανακαλύψουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι και να ευεργετηθούν από αυτό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.