ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Mυστικά και συμβουλές για ασφαλή χειμερινή κολύμβηση

Για κάποιον που είναι χειμερινός κολυμβητής, αυτό αποτελεί, πάνω από όλα, τρόπο ζωής

Mυστικά και συμβουλές για ασφαλή χειμερινή κολύμβηση

Για ευεξία και καλή υγεία, ιδανική πρόταση αποτελεί η χειμερινή κολύμβηση και μάλιστα σε μεσογειακές θάλασσες, όπως της Ελλάδας.

Όπως είναι φυσικό, το καλοκαίρι με τις ηλιόλουστες παραλίες και τις βουτιές στα γαλανά νερά μοιάζει πλέον πολύ μακρινό, ενώ εύλογα ο χειμώνας παραπέμπει σε λευκά τοπία και χουχούλιασμα κάτω από τα σκεπάσματα. Όχι, όμως, στη περίπτωση που είμαστε χειμερινοί κολυμβητές.

Για κάποιον που είναι χειμερινός κολυμβητής, αυτό αποτελεί, πάνω από όλα, τρόπο ζωής. Και τα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία για τους λάτρεις της «ψυχρολουσίας» πολλαπλασιάζονται, εφόσον κολυμπάνε και τον χειμώνα.

Για να μη θεωρήσουμε, ωστόσο, ότι αυτό το «σπορ» είναι για όσους είναι γενναίοι και αντέχουν, το μυστικό είναι απλά να συνηθίσουμε σταδιακά το σώμα μας στο κρύο νερό. Έτσι θα επιτύχουμε την επίκτητη «θαυμαστή» αντοχή των χειμερινών κολυμβητών, που απολαμβάνουν να βρίσκονται στη θάλασσα με θερμοκρασία γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου, σαν να κάθονται δίπλα σε αναμμένο τζάκι!

8 λόγοι για να το προσπαθήσουμε

  1. Όταν ένας χειμερινός κολυμβητής πέφτει στο κρύο νερό, στο σώμα του απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι λεγόμενες «ορμόνες της ευτυχίας», που όχι μόνο προσδίδουν ψυχική ευεξία, αλλά έχουν και αναλγητικές ιδιότητες που διαρκούν από 2 έως 4 ώρες.
  2. Το κολύμπι, χειμώνα-καλοκαίρι, ενδυναμώνει τους μυς, βελτιώνει τη στάση του σώματος, την αντοχή, την ευλυγισία, γι’ αυτό και όσοι υποφέρουν από ρευματικές παθήσεις, ινομυαλγία και άλλες μυοσκελετικές νόσους, αναφέρουν ότι η χειμερινή κολύμβηση έχει ανακουφιστική επίδραση πάνω τους.
  3. Το μπάνιο στη θάλασσα τον χειμώνα αυξάνει την αντοχή και τονώνει το μυϊκό, καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις και συμβάλλοντας έτσι στο να χάσουμε βάρος.
  4. Το κρύο νερό ενεργοποιεί τους θερμοϋποδοχείς στο δέρμα, οι οποίοι δίνουν εντολή μέσω του εγκεφάλου για να αυξηθούν οι χτύποι της καρδιάς, με αποτέλεσμα να νιώθουμε αναζωογονημένοι. Επίσης, όταν οι θερμοϋποδοχείς έρθουν σε επαφή με το κρύο νερό, αυξάνονται τα επίπεδα της αδρεναλίνης στον οργανισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή μας από τις όποιες σωματικές μικροενοχλήσεις που μπορεί να αισθανόμαστε και να μας πλημμυρίζει ένα κύμα ευφορίας.
  5. Η χειμερινή κολύμβηση ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε με την πάροδο του χρόνου θα διαπιστώσουμε ότι π.χ. θα κρυολογούμε όλο και πιο σπάνια. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που οι άνθρωποι που κολυμπάνε τον χειμώνα δεν αρρωσταίνουν τόσο εύκολα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κρύο νερό λειτουργεί σαν ένα ήπιο επεισόδιο στρες, το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και το προπονεί. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνονται τα λευκά αιμοσφαίρια, τα βασικά συστατικά της άμυνας του οργανισμού.
  6. Το δέρμα αναζωογονείται κάνοντας φυσική απολέπιση, ενώ η όψη του γίνεται πιο λεία. Παράλληλα, βοηθά τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες ευκολότερα.
  7. Η χειμερινή κολύμβηση βελτιώνει τη λίμπιντο, αλλά και τη γονιμότητα. Αυτό επιτυγχάνεται από την αύξηση της έκκρισης τεστοστερόνης στους άνδρες και, αντίστοιχα, των οιστρογόνων στις γυναίκες.
  8. Τέλος, οι χαλαρωτικές ιδιότητες του υγρού στοιχείου, καθώς και οι κοινωνικές επαφές που συνεπάγεται η χειμερινή κολύμβηση, βοηθούν στην καταπολέμηση του καθημερινού στρες και άγχους.

Τι πρέπει να ξέρουμε

Για να ασχοληθούμε με τη χειμερινή κολύμβηση, θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί απαραιτήτως ιατρικός έλεγχος, ειδικά αν βρισκόμαστε σε προχωρημένη ηλικία, καθώς και αν πάσχουμε από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες, κάποιες μορφές νευροπάθειας και αλλεργίες.

Το πρώτο βήμα για να γίνει κανείς χειμερινός κολυμβητής είναι να μη διακόψει τα μπάνια μετά τις διακοπές, ώστε το σώμα να συνηθίζει στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Διότι το νερό της θάλασσας, σε σχέση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αργεί να κρυώσει, καθότι πρόκειται για μια μεγάλη μάζα νερού, που η θερμοκρασία της δεν μπορεί να μεταβληθεί απότομα, αλλά σταδιακά.

Ενδεικτικά, η θερμοκρασία της θάλασσας στην Αττική τον Δεκέμβριο είναι γύρω στους 15οC, κάποιες φορές υψηλότερη και από εκείνη του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Όταν βουτήξουμε, θα πρέπει να έχουμε τη σύνεση να μην εξαντλήσουμε τον οργανισμό μας. Με το που αισθανθούμε δυσφορία ή τις αντοχές μας να αρχίζουν να μας προδίδουν, πρέπει να βγούμε αμέσως από το νερό και να φροντίσουμε να φορέσουμε κάτι ζεστό ή, ακόμα καλύτερα, να βρεθούμε σε θερμαινόμενο περιβάλλον.

7 tips για ασφαλή χειμερινή κολύμβηση

  1. Αποφεύγουμε το χειμερινό μπάνιο όταν βρέχει κι όταν φαίνεται να υπάρχει περίπτωση κεραυνού, καθώς επίσης κι όταν φυσάει νοτιάς, διότι η θάλασσα υπό τέτοιες συνθήκες δεν είναι καθόλου προβλέψιμη.
  2. Πριν μπούμε, κάνουμε μια μικρή προθέρμανση με διατάσεις, για να ενεργοποιήσουμε και να αιματώσουμε τους μυς (οι μύες χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά ήπιας άσκησης, προκειμένου να αιματωθούν με τον σωστό τρόπο). Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε επιτόπιο τρέξιμο ή ένα σύντομο τζόκινγκ.
  3. Ποτέ δεν βουτάμε απότομα στο νερό. Μάλιστα είναι προτιμότερο να πέφτουμε με την πλάτη, ώστε να μη νιώσει το στέρνο την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας και να επηρεαστεί η καρδιά.
  4. Κολυμπάμε ασταμάτητα από 5 έως 10 λεπτά, διότι καθώς το σώμα έρχεται σε επαφή με το κρύο νερό, χάνει γρήγορα τη θερμότητά του.
  5. Δεν ξανοιγόμαστε στο πέλαγος, γιατί τα μέλη του σώματος είναι πολύ πιο επιρρεπή σε κράμπες και μουδιάσματα στο κρύο οπότε και θα δυσκολέψουμε την επιστροφή μας στη στεριά.
  6. Ένα καλό, ενδεικτικό χρονικό διάστημα παραμονής στο νερό είναι τα 15 έως 20 λεπτά. Ωστόσο, για τους πρωτάρηδες, η χειμερινή βουτιά πρέπει να διαρκεί λίγα λεπτά (4 έως 5).
  7. Μόλις βγούμε, σκουπιζόμαστε καλά και ντυνόμαστε με ζεστά ρούχα.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.