ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Να πώς τα χρώματα στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σου επηρεάζουν τη διάθεσή σου

Όταν ο εσωτερικός και ο εξωτερικός σου κόσμος συναντιούνται – Όσα αξίζει να ξέρεις για τη ψυχολογία του χρώματος

Να πώς τα χρώματα στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού σου επηρεάζουν τη διάθεσή σου

Εάν σκέφτεσαι να βάψεις τους τοίχους του σπιτιού σου με άλλο χρώμα, ίσως πρέπει να σκεφτείς πώς νιώθεις. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει στην πραγματικότητα αρκετή θεωρία της ψυχολογίας γύρω από τα χρώματα και το πώς αυτά επηρεάζουν τη διάθεσή μας.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν μελετήσει αυτό το φαινόμενο εδώ και μερικούς αιώνες. Το 1810, για παράδειγμα, ο Johann Wolfgang von Goethe έγραψε ένα βιβλίο, «Theory of Colors», σχετικά με το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις διάφορες αποχρώσεις, συνδέοντας τα χρώματα με συναισθηματικές κατηγορίες. (Για παράδειγμα, το κόκκινο και το κίτρινο σήμαιναν ζεστασιά και ενθουσιασμό.)

«Τα ζεστά χρώματα (κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί) τείνουν να παρέχουν στο δωμάτιο μια ενεργητική και φιλόξενη ατμόσφαιρα», λέει η νευροψυχολόγος Sanam Hafeez. «Τα ψυχρά χρώματα (μπλε, πράσινο και μωβ), από την άλλη πλευρά, τείνουν να δίνουν στο δωμάτιο μια ήρεμη και χαλαρή διάθεση». Έτσι, μια κόκκινη ζωγραφιά, τοίχος ή είσοδος μπορεί να προσφέρει ενθουσιασμό και τόνωση, εξηγεί. Αλλά μπορεί να πρέπει να αποφύγεις τις κόκκινες πινελιές στην κρεβατοκάμαρά σου για να αποφύγεις την αυξημένη αρτηριακή πίεση και να προωθήσεις τον καλύτερο ύπνο.

Η Jean Lin, ιδρύτρια και δημιουργική διευθύντρια της Colony, μιας συνεταιριστικής γκαλερί, στούντιο σχεδιασμού και εταιρείας στρατηγικής, λέει: «Ως σχεδιάστρια, με ιντριγκάρει η ιδέα του χρώματος ως ψυχολογικού και συναισθηματικού εργαλείου, που συνδυάζει το φυσικό επίπεδο με μια ψυχοσυναισθηματική απάντηση».

Αν σε ενδιαφέρει να εφαρμόσεις αυτήν την θεωρία στην πράξη στον δικό σου χώρο, διάβασε παρακάτω για συμβουλές και ιδέες από τους Lin, Hafeez και άλλους ειδικούς που εξηγούν περαιτέρω τη συσχέτιση μεταξύ χρωμάτων και συναισθημάτων.

Χρώματα — Και τι λένε για τη διάθεσή σου

Η Dawn Karen, ψυχολόγος μόδας, ιδρύτρια του Fashion Psychology Success και συγγραφέας του «Dress Your Best Life», διδάσκει πώς τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία κάποιου. «Αν κάποιος έχει φωτεινά χρώματα στο σπίτι του, συνήθως θα πίστευα ότι έχει περάσει κάτι τραυματικό ή ότι έχει βιώσει μια ύφεση στη ζωή του. Θέλει το σπίτι του να είναι μια αντανάκλαση όλων όσων θα ήθελε να νιώσει».

Η Karen πιστεύει επίσης ότι ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19 και τώρα μιας παγκόσμιας ύφεσης, οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο στα σπίτια τους, γεγονός που τους αναγκάζει να επαναξιολογούν τους χώρους διαβίωσης και εργασίας τους. «Μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι ο λευκός τοίχος λειτουργεί για εσένα», λέει. Ωστόσο, προειδοποιεί να μην επανασχεδιάζεις – ή να ξαναβάψεις – απλά με βάση τη διάθεσή σου εκείνη τη στιγμή. «Όταν πρόκειται για την εσωτερική διακόσμηση και την ψυχή, οι άνθρωποι μπορεί να δώσουν τη θέση τους στις διακυμάνσεις της διάθεσης αφού βιώσουν ένα χρώμα για λίγο», λέει.

Έτσι, ενώ ένα φωτεινό χρώμα, όπως το κόκκινο, θα μπορούσε να είναι αναζωογονητικό αυτή τη στιγμή, αλλά «ίσως δεν θέλεις να έχεις αυτήν την ένταση μπροστά σου όλη την ώρα», λέει. «Αντίθετα, μπορεί να θέλεις να διατηρήσεις μια συναισθηματική ισορροπία και να επιλέξεις ένα πιο ήρεμο χρώμα, όπως το μπλε, που σημαίνει ένα ήρεμο, σταθερό περιβάλλον. Η διάθεσή σου μέσα στο σπίτι σου είναι το ασφαλές καταφύγιό σου και μπορεί να μην θέλεις να έχεις υψηλές ή χαμηλές διακυμάνσεις μέσω των χρωμάτων».

Γενικά, η Karen λέει ότι ορισμένα χρώματα προκαλούν ορισμένες διαθέσεις, όπως:
Κόκκινο – κυριαρχία
Ροζ – ευθυμία
Φυστικί – αισιοδοξία
Μωβ – ευαισθησία
Κίτρινο – ευτυχία
Μπλε – ηρεμία/γαλήνη

Διαφορετικά χρώματα για διαφορετικά δωμάτια

Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Diana Sfera συμφωνεί ότι, όταν διακοσμείς ένα σπίτι, το χρώμα που επιλέγεις μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή σου διάθεση, τα συναισθήματά σου, ακόμη και τις σκέψεις σου και τον τρόπο που εκφράζεσαι. «Για παράδειγμα, η επιλογή έντονων χρωμάτων, όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί, μπορεί να προκαλέσει δύναμη, ζεστασιά, πάθος. Το έντονο ροζ και το κίτρινο μπορούν να ενθαρρύνουν τον ενθουσιασμό, την ευτυχία και το παιχνίδισμα. Το μπλε, το πράσινο και το λευκό μπορούν να καταπραΰνουν, να ηρεμήσουν, να προκαλέσουν γαλήνη και ακόμη και να μειώσουν το επίπεδο άγχους. Όταν επιλέγεις πιο φωτεινά, πιο τολμηρά χρώματα, όπως το κόκκινο, το έντονο ροζ ή το κίτρινο, έχουν τη δύναμη να αυξήσουν κυριολεκτικά το επίπεδο ενέργειας ενός δωματίου. Και επειδή είναι πιο ‘ενεργά’ χρώματα, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να τα κρατούν για περισσότερο κοινωνικούς χώρους στο σπίτι, όπως τραπεζαρία, σαλόνι, είσοδο ή σε μικρούς, απροσδόκητους χώρους».

Ομοίως, τα πιο «φυσικά» χρώματα, όπως τα απαλά μπλε ή πράσινα, συχνά προορίζονται για ένα υπνοδωμάτιο ή για μελέτη, εξηγεί, όπου θέλεις να νιώσεις μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης. Για παράδειγμα, «οι άνθρωποι συνδέουν το κίτρινο με τη ζεστασιά και μπορεί να προτιμούν μια πιο απαλή απόχρωση του κίτρινου για να προκαλέσουν ευτυχία», λέει. «Και οι πορτοκαλί τοίχοι στο γυμναστήριο προσθέτουν μια αύρα ενέργειας, ενώ οι γαλάζιοι τοίχοι στην κρεβατοκάμαρά προάγουν καλύτερη ποιότητα ύπνου και ηρεμία».

Η Lin επισημαίνει επίσης ότι η έλλειψη χρώματος – όπως το γκρι – ή, εναλλακτικά, ο βαθύς κορεσμός του, μπορεί να γειώσει έναν χώρο. «Ένα σπίτι είναι εγγενώς προσωπικό και η επιθυμία να αισθάνεσαι προσγειωμένη σε αυτό, ίσως και να ηρεμεί και να ησυχάζει», λέει.

Πώς — και πότε — να αλλάξεις τον συνδυασμό χρωμάτων σου

Πώς λοιπόν μπορείς να ξέρεις πότε να αλλάξεις το χρωματικό σου συνδυασμό; Μπορεί το να ξαναβάψεις τους τοίχους σου να βελτιώσει ξαφνικά τη διάθεσή σου; «Το να τονώνεις τη διάθεσή σου με ένα συγκεκριμένο χρώμα είναι λάθος», εξηγεί η Hafeez. «Όλοι ερμηνεύουν τα χρώματα με συγκεκριμένες αναμνήσεις ή συναισθήματα που συνδέονται με αυτά. Ένα παιδί μπορεί να είχε κίτρινους τοίχους μεγαλώνοντας και να μην είχε μια ευχάριστη παιδική ηλικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο να συσχετίζει τους κίτρινους τοίχους με μια τραυματική χρονική περίοδο και ανατρέπει τον σκοπό της άμεσης ενίσχυσης της διάθεσης».

Η Karen λέει επίσης ότι τα χρώματα έχουν να κάνουν με την ψυχική μας κατάσταση. Εξηγεί ότι ενώ τα πιο σκούρα χρώματα μπορεί να εξαντλήσουν τη διάθεση κάποιου, εξαρτάται πραγματικά από το άτομο. «Τα σκούρα χρώματα μπορεί να ηρεμούν μερικούς ανθρώπους, αλλά αν κάποιος είναι ήδη σε μελαγχολική ή ανήσυχη κατάσταση, οι πιο σκούροι τόνοι θα μπορούσαν να τον βυθίσουν σε μια βαθύτερη άβυσσο», λέει. «Συνολικά, πρέπει να σκεφτείς τι περνάει το άτομο αυτή τη στιγμή». Σε αυτό το σημείο, η Hafeez σημειώνει ότι, επιστημονικά, οι ψυχρότεροι τόνοι παρέχουν ένα χαλαρωτικό και ζεστό αποτέλεσμα. «Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όλοι αισθάνονται το ίδιο για τους ψυχρούς τόνους», λέει.

Αντίθετα, κάποιος μπορεί να έχει όλους τους τοίχους του βαμμένους με έντονα χρώματα – όπως ροζ, μπλε και κίτρινο – ή να έχει πολλά πολύχρωμα αξεσουάρ. Η Sfera λέει ότι η αρχική της σκέψη ήταν ότι αυτό το άτομο είναι πιθανότατα τολμηρό, διασκεδαστικό, φιλικό, εξωστρεφές, του αρέσει να παίρνει ρίσκα και δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Ωστόσο, αν το σπίτι κάποιου είναι πιο συγκρατημένο, σε γκρι ή πιο σκούρες αποχρώσεις, η Sfera φαντάζεται ότι αυτό το άτομο είναι πιθανότατα λίγο πιο εσωστρεφές, πιο βαθύ και λίγο πιο σοβαρό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι σημαντικό να σκεφτείς τη λειτουργία κάθε δωματίου και το συναίσθημα που θέλεις να διοχετεύσεις πριν επιλέξεις μια συγκεκριμένη απόχρωση. «Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η ποσότητα φωτός στο χώρο, μαζί με την υπάρχουσα αρχιτεκτονική και έπιπλα, καθώς το χρώμα θα αντανακλάται εγγενώς και θα αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του», λέει η Lin.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.