H τελευταία τάση στο Tik Tok είναι να ακούς ένα καφέ θόρυβο. Σύμφωνα με το Tik Tok, αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη στην προσπάθειά σου να χαλαρώσεις και να πέσεις γρήγορα σε βαθύ ύπνο.
Ο ανεπαρκής ύπνος και οι αϋπνίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις μέρες μας για πολλούς πολίτες. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη η προσπάθεια πολλών ανθρώπων να βρουν νέους τρόπους να βελτιώσουν τον ύπνο τους. Μπορεί, όμως, να σε βοηθήσει ο καφές θόρυβος; Και αν ναι, με ποιον τρόπο; Και τι τελικά είναι αυτός ο καφέ θόρυβος;
Τι είναι ο καφέ θόρυβος;
Ο καφέ θόρυβος, είναι παραδείγμα ηχητικών αποχρώσεων. Πρόκειται για σταθερούς θορύβους με ελάχιστη διακύμανση ήχου και αλλαγές ταχύτητας σε σχέση με τους ήχους της μουσικής ή κάποιού που διαβάζει δυνατά.
Αυτό που διαχωρίζει τον καφέ θόρυβο από το λευκό ή το ροζ είναι η συχνότητα.
Ο λευκός θόρυβος περιγράφει τη διασπορά του ήχου ομοιόμορφα στις συχνότητες. Περιλαμβάνει χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συχνότητες και ακούγεται σαν στατικό ραδιόφωνο.
Ο ροζ θόρυβος έχει περισσότερες χαμηλές και λιγότερες υψηλές συχνότητες ήχου. Είναι χαμηλότερος και πιο βαθύς από τον λευρικό. Μοιάζει με μία σταθερή βροχόπτωση.
Ο καφέ θόρυβος περιέχει χαμηλότερες συχνότητες τόσο σε σχέση με το λευκό όσο και με το ροζ θόρυβο. Ακούγεται βαθύτερος, παρόμοιος με ορμητικό ποτάμι.
Μιλάμε για τα ίδια, αποδεδειγμένα οφέλη με τον λευκό θόρυβο;
Έχει οπαδούς και εκτός της κοινότητας της ΔΕΠΥ, συμπεριλαμβανομένης της συγγραφέως Zadie Smith. «Ακούω καφέ θόρυβο … μέρα και νύχτα» δήλωσε σε ένα podcast του Penguin. «Ζω σε αυτό το απογυμνωμένο ηχοτοπίο». Ο συνάδελφός μου Nikola ανακάλυψε τον καφέ θόρυβο στο πανεπιστήμιο. «Κατάφερνα να συγκεντρωθώ μόνο σε καφετέριες. Όταν ήμουν φτωχός και δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να πάω σε καφετέρια, προσπάθησα να βρω ήχους καφετέριας στο YouTube και μετά βρήκα κάτι που ονομάζεται «καφέ θόρυβος για συγκέντρωση». Από τότε, το χρησιμοποιώ κάθε φορά που το μυαλό μου είναι τελείως αφηρημένο και πρέπει να τελειώσω τη δουλειά μου».
Αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον καφέ θόρυβο για να κομηθούν τη νύχτα («Δεν μπορώ να κοιμηθώ χωρίς αυτόν» λέει ένας. «Με βοηθάει να μην ξυπνάω ξαφνικά με κάθε μικροσκοπικό θόρυβο» λέει ένας άλλος). Ορισμένοι πάσχοντες από εμβοές βρίσκουν ότι μειώνει τα συμπτώματά τους. Σύμφωνα με τον Williams, θεωρείται πλέον «μια βιώσιμη επιλογή για χρήση σε δωμάτια βαθιάς χαλάρωσης», για επιχειρήσεις ευεξίας που επιθυμούν να απομακρυνθούν από το τραγούδι της φάλαινας.
Ο στατικός ήχος του λευκού θορύβου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον ύπνο και ορισμένες μαθησιακές δυσκολίες για παιδιά με ΔΕΠΥ, ενώ μηχανήματα «λευκού θορύβου» υπάρχουν από τη δεκαετία του 1960. Μιλάμε για τα ίδια, αποδεδειγμένα οφέλη στον καφέ θόρυβο;
Ο Dan Berlau, καθηγητής φαρμακευτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Regis στο Κολοράντο, εξέτασε τη βιβλιογραφία σχετικά με τα οφέλη του λευκού θορύβου. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι μαγικό στον καφέ θόρυβο» λέει. «Νομίζω ότι όλοι αυτοί οι ήχοι μπορούν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα στον εγκέφαλο, αλλά στους ανθρώπους αρέσει ο ήχος του καφέ θορύβου, οπότε αυτός είναι που πιάνει τόπο».
Το τι πραγματικά βιώνουν οι άνθρωποι όταν ακούν καφέ θόρυβο δεν είναι σαφές. Η έρευνα δεν έχει ακόμη ορίσει την ηρεμιστική, «χωρίς σκέψεις» αντίδραση στον καφέ θόρυβο που περιγράφει η κοινότητα ΔΕΠΥ του TikTok. Ωστόσο, «έχει νόημα» λέει ο Berlau. Τα άτομα με ΔΕΠΥ δεν έχουν την τακτική ροή της «τονωτικής ντοπαμίνης» των νευροτυπικών εγκεφάλων, εξηγεί, με αποτέλεσμα να κάνουν «συνεχείς σκέψεις από τις οποίες δεν μπορούν πραγματικά να απαλλαγούν. Η δημιουργία αυτού του εξωτερικού θορύβου που κατά κάποιο τρόπο «σκεπάζει» τον εγκέφαλο- είναι λογικό ότι θα ηρεμούσε μέρος αυτού του εγκεφαλικού θορύβου. Απλά δεν έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά».
Πιθανώς υπάρχουν και άλλα στοιχεία: τα θεραπευτικά αποτελέσματα του θορύβου πλήρους φάσματος (είτε πρόκειται για λευκό, καφέ ή άλλο θόρυβο) έχουν αποδειχθεί μόνο σε υψηλά επίπεδα ντεσιμπέλ, λέει ο Berlau. Οι άνθρωποι που διαπιστώνουν ότι η εστίαση ή η συγκέντρωσή τους βελτιώνεται με χαμηλού επιπέδου καφέ θόρυβο στο παρασκήνιο μπορεί απλώς να επωφελούνται από την «ηχητική κάλυψη». «Ο ήχος αποκλείει άλλους ήχους, ώστε να αποσπάται λιγότερο η προσοχή σας» εξηγεί.