ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Όταν ακούμε τη μουσική που αγαπούσαμε στο σχολείο ωφελείται η ψυχική μας υγεία

Μας βοηθάει να συνδεθούμε καλύτερα με τον πραγματικό εαυτό μας

Όταν ακούμε τη μουσική που αγαπούσαμε στο σχολείο ωφελείται η ψυχική μας υγεία

Σε μια εποχή που όλοι δημιουργούμε λίστες τραγουδιών σε πλατφόρμες streaming, σίγουρα έχουμε κάπου κάποια που περιλαμβάνει τα τραγούδια που αγαπούσαμε να ακούμε όταν πηγαίναμε σχολεία.

Πρόκειται για τραγούδια γνώριμα, που μας φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις από χρόνια αμέριμνα. Συνήθως πατάμε play όταν θέλουμε να αισθανθούμε καλύτερα ή αν αισθανόμαστε ήδη όμορφα και θέλουμε να το γιορτάσουμε. Πλέον η επιστήμη εξηγεί τα αίτια του πώς το νευρικό μας σύστημα ωφελείται πάρα πολύ από τέτοια σύντομα ταξίδια στο παρελθόν.

Η ψυχοθεραπεύτρια Nikki Roy ανέλυσε αυτό το ζήτημα με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

«Υπάρχει κάτι που ονομάζεται νευρική νοσταλγία. Οι ερευνητές έχουν βρει ότι η μουσική που ακούγαμε όταν ήμασταν έφηβοι συνδέεται με το μυαλό μας διαφορετικά με οτιδήποτε θα ακούσουμε ως ενήλικες».

«Ακούστε την γιατί πραγματικά βοηθάει. Μάς βοηθάει να βγούμε από το μυαλό μας και να συνδεθούμε καλύτερα με τον πραγματικό μας εαυτό. Μας κάνει να αισθανόμαστε ξανά ζωντανοί», επισημαίνει η Roy.

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί πάνω στη νευρική νοσταλγία, η οποία μπορεί να προέρχεται και από άλλες μορφές media, όπως οι παλιές τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες, η επαφή με αυτού του είδους την κουλτούρα ωφελεί τον οργανισμό μας μειώνοντας το στρες. Ακόμα, συρρικνώνει το συναίσθημα της μοναξιάς και παρότι προέρχεται από το παρελθόν, μάς δίνει σκοπό για να δούμε αισιόδοξα το μέλλον.

«Μπορούμε να γιατρέψουμε το παιδί που βρίσκεται μέσα μας και να φροντίσουμε τις πληγές του. Ακούστε τη μουσική που σας βοήθησε εκείνη την περίοδο, δείτε τις σειρές που αγαπήσατε και χαρίστε ξανά στον εαυτό σας αυτές τις εμπειρίες», λέει η Roy, η οποία τονίζει πως ίσως κάποια τραγούδια να φέρνουν στο νου δυσάρεστες αναμνήσεις. Ακούγοντας μουσική από εκείνη την εποχή, μπαίνουμε ξανά στο mindset του να εξερευνήσουμε τι μας συνέβη και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το τραύμα μας.

«Δεν γίνεται να επιστρέψουμε και να αλλάξουμε αυτό που μας συνέβη, αλλά μπορούμε να φροντίσουμε τα τραύματά μας», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Αποκαλυφθείτε στον έφηβο εαυτό σας όπως είστε σήμερα, ως ενήλικος», είναι η συμβουλή της ειδικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση η μουσική από μόνη της βοηθάει την ψυχική και σωματική υγεία, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τις λειτουργίες του μυαλού που συνδέονται με τον ύπνο. Η μουσική φέρνει χαρά και οι ειδικοί ψυχικής υγείας μάς παροτρύνουν να θυμηθούμε τον παλιό μας εαυτό, με σκοπό να βελτιώσουμε τον καινούργιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.