Good life
Τα πασχαλινά αυγά σύμφωνα με την παράδοση βάφονται σήμερα Μεγάλη Πέμπτη.
Το επικρατέστερο χρώμα είναι το κόκκινο, γιατί είναι το χρώμα της χαράς, της Ανάστασης, της ελπίδας, της Αναγέννησης, αλλά και της αποτροπής και γι’ αυτό θα μιλήσουμε.
Το μυστικό για τέλειο βάψιμο κόκκινων πασχαλινών αυγών είναι: «Να στρώστε στον πάτο της κατσαρόλας ομοιόμορφα ένα μαλακό βαμβακερό πανάκι. Το πανί θα βοηθήσει στο να μην σπάσουν κάποια αυγά».
Συνταγή για βάψιμο αυγών:
- Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή. Ενώ τα μπεζ αυγά παίρνουν έντονο βαθύ, σαν βυσσινί χρώμα.
- Μην βάφετε φρέσκα αυγά και αυτό γιατί όταν είναι φρέσκα δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Αγοράστε αυγά 7-10 ημερών.
- Τα αυγά που θα βάψετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα έχετε στο ψυγείο, βγάλτε τα και δώστε τους χρόνο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, θα αποφύγουμε τις έντονες και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και δεν θα σπάσουν κατά το βράσιμο.
- Εξετάστε τα ένα ένα για τυχόν εξογκώματα και ρωγμές και καθαρίστε τα με ένα νωπό πανί επιμελώς για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε βρωμιά.
- Καθαρίστε τα πολύ καλά πριν τα βράσετε.
Πώς γίνεται το βάψιμο αυγών
- Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι.
- Αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20 λεπτά για να γίνουν τα αυγά σφιχτά.
- Βγάλτε ένα ένα τα βρασμένα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
- Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή όπου στις οδηγίες της ζητάει να χρωματίσετε τα πασχαλινά αυγά όσο αυτά βράζουν, τηρείστε τους χρόνους που σας ζητάει.
- Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιείτε, αφήστε τα μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται.
- Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά και θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια σας.
Βράσιμο πασχαλινών αυγών
- Για το βράσιμο πασχαλινών αυγών, βάλτε σε μια μεγάλη, με χοντρό πάτο, κατσαρόλα κρύο νερό.
- Τοποθετήστε τα αυγά το ένα δίπλα στο άλλο, σε μία στρώση και όχι πολύ στρυμωγμένα.
- Βάλτε την κατσαρόλα στο μάτι, σε δυνατή φωτιά και σκεπάστε με το καπάκι. Βράστε για 10′.