ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Πέντε συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι κάποιος σας λέει ψέματα

Οι ψεύτες καταφέρνουν να καλύψουν την ανεντιμότητα με ιστορίες που σκαρφίζονται και πειστικά άλλοθι

Πέντε συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι κάποιος σας λέει ψέματα

Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί στο να ανιχνεύουμε τα ψέματα. Η πραγματικότητα δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα τόσο απλό.

Οι ψεύτες καταφέρνουν να καλύψουν την ανεντιμότητα με ιστορίες που σκαρφίζονται και πειστικά άλλοθι.

Εάν κάποιος σας αντιπαθεί κρυφά, συνήθως θα εμφανίσει αυτές τις 14 λεπτές συμπεριφορές
Όσο επιτήδειος ψεύτης και αν είναι κάποιος, πάντα θα τoν προδίδουν ορισμένα ανεπαίσθητα σημάδια. Υπάρχουν χαρακτηριστικές συμπεριφορές που είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές, αν και συχνά τις παραβλέπουμε.

5 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος σας λέει ψέματα

  • Αφύσικη γλώσσα σώματος
  • Ιστορίες με υπερβολικές λεπτομέρειες
  • Αλλαγές στον τόνο της φωνής
  • Αποφυγή ξεκάθαρων απαντήσεων
  • Επανάληψη ερωτήσεων πριν από την απάντηση

Αφύσικη γλώσσα σώματος

Η επικοινωνία δεν γίνεται μόνο με λέξεις. Συχνά, το σώμα αποκαλύπτει όσα δεν θέλουμε να πούμε, ή σε κάποιες περιπτώσεις, προσπαθούμε να κρύψουμε. Οι ψεύτες πασχίζουν να εναρμονίσουν το σώμα με τις λέξεις. Ενώ λένε ένα πειστικό παραμύθι, οι κινήσεις και τα στοιχεία του σώματος τους λένε μία διαφορετική ιστορία.

Οι ψεύτες μπορεί να αποφεύγουν την οπτική επαφή, να είναι υπερβολικά νευρικοί, ή να έχουν αμυντική στάση σώματος, σταυρώνοντας χέρια και πόδια. Συχνά επίσης, οι ψεύτες πιάνουν το πρόσωπό τους, προσπαθώντας υποσυνείδητα να κρύψουν το ψέμα τους. Αν έχετε αμφιβολίες για την εντιμότητα κάποιου, κρατήστε ανοιχτά τα μάτια στα μη γλωσσικά στοιχεία, καθώς  μπορεί ν’ αποκαλύψουν περισσότερα από τις λέξεις.

Ιστορίες με υπερβολικές λεπτομέρειες

Παραδόξως, οι ψεύτες δεν λένε απλές ιστορίες. Αντίθετα, αφηγούνται ιστορίες με πολλές λεπτομέρειες, προσπαθώντας να δώσουν αληθοφάνεια στα ψέματα. Όταν κάποιος είναι ειλικρινής, συνήθως αφηγείται τα γεγονότα με άμεσο τρόπο, εστιάζοντας στα βασικά σημεία. Αν ωστόσο κάποιος λέει υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες, αυτό μπορεί να μαρτυρά προσπάθεια κάλυψης της ανειλικρίνειας.

Βέβαια, ενδέχεται κάποιος να είναι από τη φύση του φλύαρος, όμως η αναπάντεχη εξιστόρηση λεπτομερειών μπορεί να είναι αφορμή για αμφισβήτηση. Έχετε το νου σας για αυτό το προειδοποιητικό σημάδι. Όταν οι άνθρωποι δίνουν πολλές παραπάνω λεπτομέρειες απ’ όσες χρειάζεται, μπορεί αυτό να είναι σημάδι συγκάλυψης της ιστορίας που έχουν σκαρφιστεί.

Αλλαγές στον τόνο της φωνής

Όταν λέμε ψέματα, τα επίπεδα της έντασης αυξάνονται, προκαλώντας σωματικές αλλαγές. Μία από τις αλλαγές αυτές, είναι στη φωνή.  Η αλλαγή αποδίδεται στην κατάσταση «πάλης ή φυγής» στην οποία μπαίνει το σώμα, αυξάνοντας τους καρδιακούς παλμούς και σφίγγοντας τις φωνητικές χορδές. Το αποτέλεσμα είναι, η φωνή να βγαίνει υψηλότερη απ’ ό,τι συνήθως. Πρόκειται για μία αρχέγονη ανθρώπινη απόκριση σε απειλητικές συνθήκες.

Όταν λέμε ψέματα, τα επίπεδα της έντασης της φωνής ανεβαίνουν. Η προσπάθεια να πείσουμε με το ψέμα προσδίδει ένταση στη φωνή μας, κάτι που ανιχνεύει εύκολα ένας οξυδερκής ακροατής. Όταν παρατηρείτε αλλαγές στη φωνή ενός συνομιλητή, με αυτή να γίνεται αφύσικα υψηλή, ενδεχομένως  να κατασκευάζει μία φανταστική ιστορία. Σε συνδυασμό με άλλα σημάδια, μπορείτε να καταλάβετε αν σας λένε ψέματα.

Αποφυγή ξεκάθαρων απαντήσεων

Η αποφυγή σαφών απαντήσεων είναι ένα από τα συχνότερα σημάδια ότι ο συνομιλητής καιροσκοπεί, περιστρέφεται γύρω απ’ το θέμα, εκτρέπεται ή απαντά με ερώτηση.

Αν κάποιος ρωτήσει τον άλλον αν τού έχει πάρει κάτι και εκείνος αποκριθεί «γιατί να το πάρω;», αντί απλώς να πει «όχι», μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Είναι συχνό φαινόμενο οι ψεύτες να ακολουθούν τακτικές ώστε να κερδίζουν χρόνο για να επινοήσουν μία ιστορία ή να εκτρέψουν την προσοχή από την ανειλικρίνειά τους. Αν κάποιος κατ’ εξακολούθηση αποφεύγει τις σαφείς απαντήσεις, αυτό μπορεί να μαρτυρά βαθύτερα προβλήματα.

Επανάληψη ερωτήσεων πριν από την απάντηση

Η επανάληψη της ερώτησης, προτού απαντηθεί, μπορεί να σημαίνει απλώς ότι ο συνομιλητής δεν άκουσε καθαρά. Μπορεί ωστόσο να είναι ένα ανεπαίσθητο σημάδι ότι ο συνομιλητής καιροσκοπεί, σκεπτόμενος ένα πιστευτό ψέμα.

Αν ένας άνθρωπος ρωτά: «τελείωσες με την εργασία» και ο συνομιλητής αποκρίνεται «αν τελείωσα με την εργασία; λοιπόν,…» , και μετά απαντά κανονικά, αυτό μπορεί να αποτελεί ένα σημάδι ανειλικρίνειας. Η επανάληψη τούς δίνει τον χρόνο να διαμορφώσουν την απάντηση και να συνθέσουν την ιστορία τους. Έχετε λοιπόν τ’ αυτιά σας ανοιχτά για τυχόν ανούσιες επαναλήψεις γιατί μπορεί να μαρτυρούν εξαπάτηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.