Γνωρίζετε μήπως κάποιον που είναι έντονα συντονισμένος με τα δικά του συναισθήματα, ικανός να εκφράσει τα συναισθήματα με τον κατάλληλο τρόπο, καθώς και να έχει ενσυναίσθηση και να κατανοεί πώς αισθάνονται οι άλλοι;
Αυτό το άτομο είναι πιθανώς αυτό που λέμε ένα πολύ συναισθηματικά ευφυές άτομο.
Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι χαρακτηρίζονται από μια σειρά από συνήθειες και συμπεριφορές που συμβάλλουν στην ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων.
Η συναισθηματική νοημοσύνη περιλαμβάνει τέσσερις βασικές δεξιότητες:
-Ικανότητα αντίληψης των συναισθημάτων
-Ικανότητα εξήγησης των συναισθημάτων
-Ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων
-Ικανότητα διαχείρισης συναισθημάτων
Δείτε παρακάτω, τα 7 βασικά πράγματα που κάνουν οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι, ώστε να προσπαθήσετε να κάνετε κι εσείς κάποια από αυτά συνήθεια στην δικής σας καθημερινότητα.
1. Αυτογνωσία: Οι συναισθηματικά ευφυείς δίνουν προσοχή σε αυτό που νιώθουν
Ο ψυχολόγος και συγγραφέας Daniel Goleman προσδιορίζει την αυτογνωσία ως ένα από τα βασικά συστατικά της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η αυτογνωσία περιλαμβάνει την ικανότητα αναγνώρισης διαθέσεων και συναισθημάτων. Μέρος της αυτογνωσίας περιλαμβάνει επίσης την επίγνωση του τρόπου με τον οποίο τα συναισθήματα και οι διαθέσεις σας επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους. Αυτή η ικανότητα να παρακολουθείτε τις δικές σας συναισθηματικές καταστάσεις είναι βασική προϋπόθεση για τη συναισθηματική νοημοσύνη.
2. Ενσυναίσθηση: Οι συναισθηματικά ευφυείς καταλαβαίνουν πώς νιώθουν οι άλλοι
Η ενσυναίσθηση είναι ένα άλλο από τα κύρια στοιχεία συναισθηματικής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Goleman. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων. Για να αλληλεπιδράσετε με άλλα άτομα σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως στη δουλειά ή στο σχολείο, πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τι νιώθουν. Εάν ένας συνάδελφος είναι αναστατωμένος ή απογοητευμένος, το να αναγνωρίζετε τι αισθάνεται μπορεί να σας δώσει μια πολύ καλύτερη ιδέα για το πώς να ανταποκριθείτε.
3. Αυτορρύθμιση: Οι συναισθηματικά ευφυείς είναι σε θέση να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους
Η αυτορρύθμιση είναι απολύτως κεντρική για τη συναισθηματική νοημοσύνη. Η κατανόηση των συναισθημάτων σας είναι πολύ καλή, αλλά όχι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη γνώση. Οι συναισθηματικά ευφυείς σκέφτονται πριν ενεργήσουν με βάση τα συναισθήματά τους. Είναι συντονισμένοι με το πώς νιώθουν, αλλά δεν αφήνουν τα συναισθήματά τους να κυβερνούν τις πράξεις τους.
4. Οι συναισθηματικά ευφυείς έχουν πάντα κίνητρο
Αυτό σημαίνει ότι έχουν κίνητρο να επιτύχουν τους στόχους τους και είναι ικανοί να διαχειριστούν τις συμπεριφορές και τα συναισθήματά τους προκειμένου να επιτύχουν μακροπρόθεσμα. Μπορεί να είναι νευρικοί για να κάνουν μια αλλαγή στη ζωή τους, αλλά γνωρίζουν ότι η διαχείριση αυτού του φόβου είναι σημαντική. Κάνοντας ένα άλμα και κάνοντας την αλλαγή, γνωρίζουν ότι μπορεί να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη και να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων τους.
5. Οι συναισθηματικά ευφυείς έχουν εξαιρετικές κοινωνικές δεξιότητες
Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή είναι πολύ καλά συντονισμένοι τόσο με τα δικά τους συναισθήματα, όσο και με αυτά των άλλων. Ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους αποτελεσματικά και επενδύουν κομμάτι του εαυτού τους στη διατήρηση υγιών κοινωνικών σχέσεων και στο να βοηθούν τους γύρω τους να πετύχουν.
6. Οι συναισθηματικά ευφυείς είναι πρόθυμοι και ικανοί να συζητήσουν συναισθήματα με άλλους
Μερικές φορές οι άνθρωποι είναι συμπονετικοί και εναρμονίζονται με τα συναισθήματά τους, αλλά δυσκολεύονται να μοιραστούν πραγματικά αυτά τα συναισθήματα με τους άλλους. Οι συναισθηματικά ευφυείς όχι μόνο κατανοούν τα συναισθήματα, αλλά ξέρουν και πώς να τα εκφράσουν κατάλληλα.
Τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας κατάλληλα; Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι μόλις είχατε μια ιδιαίτερα απαίσια μέρα στη δουλειά. Είστε κουρασμένοι, απογοητευμένοι και θυμωμένοι για το πώς πήγαν τα πράγματα σε μια σημαντική συνάντηση.
Μια ακατάλληλη έκφραση των συναισθημάτων σας μπορεί να περιλαμβάνει το να έρθετε σπίτι και να τσακωθείτε με τον/την σύζυγό σας, ή να στείλετε ένα κακεντρεχές email στο/στην προϊστάμενο/η σας. Μια πιο κατάλληλη συναισθηματική αντίδραση θα ήταν να συζητήσετε την απογοήτευσή σας με τον/την σύντροφό σας, να απελευθερώσετε κάποια ένταση πηγαίνοντας για τρέξιμο/περπάτημα και να καταλήξετε σε ένα πλάνο, για να κάνετε την επόμενη μέρα καλύτερη από την προηγούμενη.
7. Οι συναισθηματικά ευφυείς είναι σε θέση να προσδιορίσουν σωστά τις υποκείμενες αιτίες των συναισθημάτων τους
Φανταστείτε ότι απογοητεύεστε και θυμώνετε με έναν συνάδελφο. Καθώς αξιολογείτε τα συναισθήματά σας, αναλύστε με τι είστε πραγματικά αναστατωμένοι. Είστε θυμωμένοι με τις ενέργειες του συναδέλφου σας, ή μήπως ο θυμός σας πηγάζει από απογοητεύσεις και πίεση από κάτι άλλο, όπως πάρα πολλή δουλειά και ευθύνες; Οι συναισθηματικά ευφυείς είναι σε θέση να αξιολογήσουν την κατάσταση και να εντοπίσουν σωστά την αληθινή πηγή των συναισθημάτων τους.
Στην αρχή, αυτό μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η συναισθηματική μας ζωή μπορεί να είναι τόσο περίπλοκη, όσο και ακατάστατη. Ο εντοπισμός της ακριβούς πηγής των συναισθημάτων σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολος, όταν αντιμετωπίζετε ισχυρά συναισθήματα, όπως αγάπη και θυμό.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.