Good life
Τα κόκκινα αυγά είναι ένα από τα απαραίτητα «συστατικά» για ένα πετυχημένο… Πάσχα.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα κόκκινα αυγά βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο το βράσιμο των αυγών μπορεί να γίνει από τη Μεγάλη Τετάρτη. Σε ό,τι αφορά το πώς τα βάφουμε, υπάρχει ο φυσικός τρόπος, αλλά και οι βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Γιατί όμως κόκκινα; Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που σχετίζονται με την Ορθόδοξη παράδοση.
Κόκκινα αυγά: Πόση ώρα τα βράζουμε
Η βασική οδηγία για τα κόκκινα αυγά είναι ότι πρέπει να είναι σφιχτά για να μη σπάνε τόσο εύκολα.
Για τον βρασμό των αυγών πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα
- Βάλτε κρύο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο
- Τοποθετήστε ένα πανί στον πάτο, για να μη σπάσουν στο βράσιμο (προαιρετικά)
- Απλώστε τα αυγά στον πάτο, αφήνοντας λίγο «αέρα» μεταξύ τους (να μην είναι πολύ στριμωγμένα)
- Ανάβετε τη φωτιά και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός μετράτε 10-11 λεπτά (προσέχουμε να μη βράζουν πολύ έντονα για να μη σπάσουν)
- Αφαιρείτε και τα αφήνετε να κρυώσουν πριν τα επόμενα βήματα
Πώς βάφουμε τα κόκκινα αυγά
Κάθε βαφή του εμπορίου για τα κόκκινα αυγά έχει και τις δικές της οδηγίες, όμως οι γενικοί κανόνες είναι οι ίδιοι:
- Βάζουμε τα αυγά μας σε μια κατσαρόλα
- Ρίχνουμε χλιαρό νερό (συνήθως 1,5 λίτρο), 4-5 κουταλιές ξύδι και τη βαφή και ανακατεύουμε
- Βάζουμε μια στρώση αυγών στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 3 λεπτά
- Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και βάζουμε την επόμενη στρώση αυγών
- Αφήνουμε τα κόκκινα αυγά να στεγνώσουν
- Βάζουμε σε χαρτί κουζίνας λίγο ελαιόλαδο και τα γυαλίζουμε. Τα κόκκινα αυγά σας είναι έτοιμα!