Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πώς φτιάχτηκε πρώτη φορά το αγαπημένο σε πολλούς, τζιν τόνικ;
Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ την ιστορία, ο τρόπος με τον οποίο εφευρέθηκε το τζιν με τόνικ θα σας εκπλήξει.
Η ιστορία δημιουργίας του έχει τις ρίζες της σε ορισμένα απίθανα (όταν πρόκειται για κοκτέιλ) ιστορικά γεγονότα.
Στις αρχές του 1800, η κινίνη που έβγαινε από το φλοιό ενός δέντρου, καθαρίζονταν σε σκόνη και χρησιμοποιούνταν ως «φάρμακο» για την ελονοσία.
Αυτή η καθαρισμένη έκδοση αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του φλοιού και ήταν αυτό που έδιναν στους Βρετανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια του αποικισμού της Ινδίας τον 19ο αιώνα.
Μέχρι τη δεκαετία του 1840, η Βρετανία έστελνε περίπου 700 τόνους φλοιού κιντσόνα στην Ινδία για τους Βρετανούς πολίτες και τους στρατιώτες της. Και, θα ήταν αυτό το αντιελονοσιακό που θα πυροδοτούσε την ιδέα της δημιουργίας του tonic.
Οι Βρετανοί στρατιώτες, στους οποίους δινόταν καθημερινά μια μερίδα κινίνης σε σκόνη ως αντιελονοσιακό κατά τη διάρκεια της αποικιακής κατοχής της Ινδίας, σκέφτηκαν κάποια στιγμή να ανακατέψουν λίγο τζιν.
Η Slate εξηγεί ότι οι στρατιώτες δοκίμασαν αρχικά να αναμείξουν την πικρή σκόνη με ζάχαρη και νερό, δημιουργώντας ένα είδος πρώιμης εκδοχής του “τονωτικού νερού”, αλλά στη συνέχεια, όπως λέει η Escape, οι στρατιώτες δοκίμασαν επίσης να αναμείξουν τζιν, διαπιστώνοντας ότι το αποσταγμένο ποτό εξομάλυνε περαιτέρω την έντονη γεύση – και μάλλον δεν έβλαψε το γεγονός ότι το ποτό ήταν επίσης μεθυστικό.
Wind down from the workday with a well-deserved cocktail. Might we suggest the epitome of simple elegance, the Hendrick's Gin & Tonic with Cucumber? pic.twitter.com/lzhOK1NmbQ
— HENDRICK'S GIN (@HendricksGin) July 7, 2023
Ο Independent αναφέρει ότι στην πραγματικότητα ήταν ένας Βρετανός ονόματι Έρασμος Μποντ που εφηύρε το πρώτο επίσημο τονωτικό νερό το 1858, εμπνευσμένος από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μέχρι τότε είχαν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν τζιν για να βοηθήσουν στην πικράδα της κινίνης.
Ακόμη και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αναγνώρισε την ιδιοφυΐα του κοκτέιλ, δηλώνοντας κάποτε: «Το τζιν με τόνικ έχει σώσει περισσότερες ζωές και μυαλά Άγγλων από όλους τους γιατρούς της αυτοκρατορίας».
Μπορεί όμως ένα δροσιστικό κοκτέιλ να βοηθήσει πραγματικά στην πρόληψη της ελονοσίας; Σύμφωνα με το Forbes, θα πρέπει να πιει κανείς 67 λίτρα τόνικ για να φτάσει τη δόση κινίνης που είναι αντιελονοσιακή.
Αν και δεν είναι σαφές πόσο τονωτικό νερό κατέβαζαν οι Βρετανοί στρατιώτες την ημέρα, είναι αρκετά απίθανο να έφταναν σχεδόν τα 70 λίτρα – και ασαφές πόσο ρόλο είχε πραγματικά το τονωτικό νερό (με ή χωρίς τζιν) στην πρόληψη της ελονοσίας.
Ένα πράγμα που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι τα τζιν και τόνικ αποτελούν αντίδοτο για την… ζέστη και τις καλοκαιρινές νύχτες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.