Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα είναι αναγκαίο για να διατηρήσουμε το σπίτι καθαρό. Ωστόσο προκύπτει ένα ερώτημα. Είναι σωστός ο τρόπος που το κάνουμε; Μπορεί να βλέπουμε στην τηλεόραση ανθρώπους να πάνε μπρος και πίσω τη σκούπα, αλλά είναι αυτό το σωστό;
Το μπρος – πίσω για την ακρίβεια κάνει μόνο τη μισή δουλειά. Τα ζιγκ – ζαγκ, ειδικά όταν γίνονται με ταχύτητα δεν έχουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα, αφού μας ξεφεύγουν κάποια σημεία. Πρέπει επίσης να περάσουμε τη σκούπα αρκετές φορές από ένα σημείο, αφού μόνο ένα πέρασμα δεν μαζεύει όλη τη βρωμιά.
Τα πολλαπλά περάσματα θέλουν τρόπο. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η μέθοδος, να ακολουθούμε δηλαδή ευθείες γραμμές και να κάνουμε αργές κάθετες κινήσεις.
• Ξεκινάμε σπρώχνοντας προς τα εμπρός και μετά πηγαίνουμε πίσω.
• Αφού κάνουμε μερικά περάσματα, περνάμε δίπλα (επικαλύπτοντας το προηγούμενο σημείο).
Για να βεβαιωθούμε ότι όλο το δωμάτιο είναι καθαρό (και όχι μόνο το πάτωμα), δεν ξεχνάμε να καθαρίσουμε σκάλες, έπιπλα, στενούς χώρους, γωνίες, σοβατεπί, χρησιμοποιώντας τα διάφορα εξαρτήματα της σκούπας για να απομακρύνουμε βρωμιά και σκόνη.
Φροντίζουμε, επίσης, να κινούμαστε από μέσα προς την πόρτα, για να μην παρασύρουμε με τα πόδια μας τη βρωμιά στο υπόλοιπο πάτωμα.
Ποια είναι τα μυστικά για καλό καθάρισμα;
• Ξεκινάμε με καθαρή ηλεκτρική σκούπα, που σημαίνει ότι αδειάζουμε συχνά το δοχείο και καθαρίζουμε βούρτσες, φίλτρα, καλώδια. Αυτός είναι ένας τρόπος να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής της συσκευής και να μην μεταφέρουμε παντού βρωμιά.
• Πριν ξεκινήσουμε το καθάρισμα, μαζεύουμε φύλλα, κέρματα, παιχνίδια ή ό,τι άλλο υπάρχει στο πάτωμα και μπορεί να καταστρέψει τη σκούπα.
• Ξεσκονίζουμε πρώτα και μετά βάζουμε ηλεκτρική, ώστε η σκόνη και η βρωμιά που θα πέσουν στο πάτωμα να απορροφηθούν όταν σκουπίσουμε.
• Επιλέγουμε το σωστό εργαλείο για τις ανάγκες μας. Αν για παράδειγμα έχουμε ξύλινα πατώματα, διαλέγουμε μια σκούπα που να διαθέτει πέλμα για ξύλινα δάπεδα. Αν έχουμε κατοικίδια, διαλέγουμε σκούπα που να διαθέτει αξεσουάρ για τρίχες.