Με την πάροδο του χρόνου, τα μαγειρικά σκεύη όπως οι κατσαρόλες και τα τηγάνια, χάνουν την λάμψη τους ενώ τα καμένα λίπη δύσκολα αφαιρούνται.
Συχνά, αυτοί οι λεκέδες αποκτούν μια μαύρη, καφέ ή πιο σκούρα απόχρωση οι οποίοι δεν βγαίνουν μόνο με σαπούνι και νερό.
Ευτυχώς, ο καθαρισμός τους μπορεί να γίνει με υλικά που έχετε σπίτι σας και να είναι αποτελεσματικός αρκει να επαναλαμβάνεται συχνά.
Πώς να καθαρίσετε εξωτερικά κατσαρόλες και τηγάνια
Λευκό ξίδι
Συχνά, τα υπολείμματα που βρίσκονται στο εξωτερικό της κατσαρόλας ή του τηγανιού είναι λίπος. Το πρώτο βήμα στον καθαρισμό είναι η απολίπανση, η οποία μπορεί να γίνει με λευκό ξίδι. Γεμίστε μια λεκάνη με περίπου ένα μέρος ξίδι σε δύο μέρη νερού και μουλιάστε το σκεύος. Χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι για να ξεπλύνετε τα καμένη λίπη.
Μαγειρική σόδα με νερό
Μόλις αφαιρεθεί το αρχικό στρώμα λίπους, μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν έχει καθαρίσει ακόμα καλά η εξωτερική επιφάνεια της κατσαρόλας ή του τηγανιού. Φτιάξτε λοιπόν μια πάστα από μαγειρική σόδα και μικρή ποσότητα νερού, αρκετά παχιά ώστε να απλώνεται.
Αφού καλυφθεί η κατσαρόλα ή το τηγάνι με την πάστα μαγειρικής σόδας, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα ή ένα σφουγγάρι για να τρίψετε την επιφάνεια του μαγειρικού σκεύους μέχρι να αφαιρεθούν οι λεκέδες.
Καθαρισμός διαφορετικών τύπων τηγανιών
Επειδή δεν είναι όλα τα μαγειρικά σκεύη κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό, ο καθαρισμός των εξωτερικών τους επιφανειών θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Για να καθαρίσετε κατσαρόλες και τηγάνια από αλουμίνιο, τρίψτε τα εξωτερικά μέρη με λίγο αλάτι και λεμονόνερο και προσέξτε ιδιαίτερα να αποφύγετε καθαριστικά όπως αμμωνία και χλωρίνη, που μπορεί να αποχρωματίσουν τα μαγειρικά σας σκεύη. Ο ανοξείδωτος χάλυβας πρέπει να τρίβεται απαλά με μαγειρική σόδα, ενώ τα κομμάτια χαλκού μπορούν να καθαριστούν με ξίδι, χυμό λεμονιού και αλάτι.