Μικρές και έξυπνες κινήσεις που μπορείτε από σήμερα να εφαρμόσετε στο σπίτι σας, ώστε να το προετοιμάσετε καλύτερα για τον επερχόμενο καύσωνα και να μειώσετε την ανάγκη για συνεχή χρήση του κλιματιστικού.
Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και αυξάνεται η ζέστη στο σπίτι, η πρώτη, σχεδόν φυσική παρόρμηση είναι να ανάψουμε το κλιματιστικό. Είναι, όμως, το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε, δεδομένου του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους. Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε πριν φτάσουμε σε αυτή την έσχατη λύση. Να μερικές δοκιμασμένες ιδέες.
Κλείστε τα παράθυρα και τις κουρτίνες
Η θερμοκρασία των σπιτιών και του περιβάλλοντος κατά κανόνα έχει μεγάλη απόκλιση. Όταν κάνει πολλή ζέστη, δεν έχει νόημα να κρατάτε τα παράθυρά σας ανοιχτά. Όχι μόνο δεν θα μπει δροσιά στο σπίτι, αλλά θα χάσετε κι αυτήν που έχετε. Εξίσου σημαντικό είναι όμως να κλείσετε και τις κουρτίνες, διότι τα παράθυρα αφήνουν το σχεδόν 25% της καλοκαιρινής ζέστης να μπαίνει στο σπίτι. Επομένως να έχετε κλειστές τις κουρτίνες τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.
Ασφαλίστε τις χαραμάδες
Όπως τον χειμώνα κλείνετε τα κενά κάτω από την πόρτα για να μην «μπει» το κρύο, έτσι και το καλοκαίρι πρέπει να κάνετε το ίδιο για να διατηρήσετε τη δροσιά στο σπίτι σας.
Να μαγειρεύετε και να βάζετε πλυντήριο τη νύχτα
Οι μεγάλες οικιακές συσκευές εκπέμπουν πολλή θερμότητα. Φροντίστε, λοιπόν, να ανάβετε μόνο νύχτα τον φούρνο, τις άλλες μαγειρικές συσκευές, τα πλυντήρια (ρούχων, πιάτων) και το στεγνωτήριο. Η φυσική δροσιά της νύχτας μπορεί να εξουδετερώσει την παραγόμενη θερμότητα από αυτές.
Πάρτε έναν αφυγραντήρα
Η υγρή ζέστη είναι πιο δυσβάσταχτη για ανθρώπους και κατοικίδια απ’ ό,τι η ξηρή. Ακόμα και όταν έχει καύσωνα, ο αφυγραντήρας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Το ιδανικό είναι να διατηρείται η υγρασία στο σπίτι σας κάτω από 60%. Για εξοικονόμηση ενέργειας, να χρησιμοποιείτε μία μονάδα που σβήνει αυτόματα όταν φτάσει η υγρασία στο επιθυμητό επίπεδο. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το νερό που μαζεύει ο αφυγραντήρας για να ποτίζετε τα φυτά σας.
Κλείστε τις πόρτες στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε
Αν οπωσδήποτε πρέπει να ανάψετε το κλιματιστικό, περιορίστε τη δροσιά στους χώρους όπου είναι πιο απαραίτητη. Αυτοί είναι οι χώροι όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας ή/και το υπνοδωμάτιό σας. Κλείστε τις πόρτες των δωματίων που δεν χρειάζονται δρόσισμα.
Βάλτε παγάκια μπροστά στον ανεμιστήρα
Ένα μεγάλο μπωλ με παγάκια μπροστά σε έναν επιτραπέζιο ανεμιστήρα μπορεί να δημιουργήσει ένα δροσερό αεράκι που θα μειώσει τη ζέστη που νιώθετε. Την ίδια δράση έχουν και μερικές παγοκύστες. Βεβαιωθείτε μόνο ότι ο ανεμιστήρας περιστρέφεται και δεν είναι ακινητοποιημένος (το τελευταίο που χρειάζεστε είναι μια ψύξη).
Βρέξτε τις κουρτίνες
Όταν η ζέστη είναι αφόρητη και νιώθετε ότι δεν έχετε αέρα, ψεκάστε με νερό ένα σεντόνι ή τις κουρτίνες σε ένα παράθυρο και ανοίξτε το. Ο αέρας θα διέρχεται μέσα από το δροσερό, μουλιασμένο ύφασμα και θα δροσίσει λίγο το δωμάτιο όπου βρίσκεστε.
Βάλτε στα τζάμια θερμομονωτικές μεμβράνες
Αν κάποιο τζάμι είναι εκτεθειμένο στον καυτό ήλιο του μεσημεριού, δοκιμάστε να το μονώσετε με ειδική μεμβράνη. Στο εμπόριο υπάρχουν μεμβράνες που δεσμεύουν έως και πάνω από 90% την υπεριώδη ακτινοβολία, μειώνοντας τη θερμότητα που μπαίνει στο σπίτι. Επιπλέον, υπάρχουν και διαφανείς που δεν θα σας εμποδίζουν καθόλου να βλέπετε έξω από το παράθυρο.
Να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα τη νύχτα
Να αξιοποιείτε τη νυχτερινή δροσιά για να μειώνετε τη θερμοκρασία εντός του σπιτιού σας και να ανανεώνετε τον αέρα. Φροντίστε μόνο να τοποθετήσετε σίτες στα παράθυρα και, βεβαίως, ότι είστε ασφαλείς.
Αλλάξτε όλες τις κοινές λάμπες
Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως (οι παλαιού τύπου λάμπες) δαπανούν το σχεδόν 90% της ενέργειας που χρησιμοποιούν παράγοντας θερμότητα στο χώρο. Προτιμότερο είναι να τους αλλάξετε με λάμπες τύπου LED που καίνε και ελάχιστο ρεύμα.
Τοποθετήστε στο σωστό σημείο τον ανεμιστήρα
Οι ανεμιστήρες δεν μειώνουν τη ζέστη, αλλά απλώς διατηρούν την κυκλοφορία του αέρα. Αν είστε ιδρωμένοι ή βρεγμένοι, ο αέρας που πέφτει πάνω σας εξατμίζει την υγρασία και σας δροσίζει. Παρ’ όλα αυτά, έχει σημασία να νιώθετε πάνω σας δροσερό αέρα και όχι καυτό. Τοποθετήστε λοιπόν τον ανεμιστήρα μπροστά στο πιο δροσερό σημείο του σπιτιού, με τρόπο ώστε να ωθεί προς το υπόλοιπο σπίτι τη δροσιά.