ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Θεάνθρωπος Αναστήθηκε. Η Ελλάδα, πότε;

Τι περιλαμβάνει σύμφωνα με τους επιστήμονες το «ιδανικό» 24ωρο;

Προσοχή στην υπερβολική θετικότητα

Τι περιλαμβάνει σύμφωνα με τους επιστήμονες το «ιδανικό» 24ωρο;

Όλοι μας γνωρίζουμε πώς η σύγχρονη καθημερινότητα είναι απαιτητική και πολλές φορές αγχωτική, ωστόσο οι επιστήμονες δίνουν τη δική τους συνταγή για απόλυτη ισορροπία του 24ωρου μας.

Συγκεκριμένα μια νέα έρευνα έρχεται να προτείνει μια συνταγή – σχεδόν με ακρίβεια ωρών – για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια ιδανική μέρα.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, αναλύθηκαν δεδομένα από την «Έρευνα για τη Χρήση του Χρόνου των Αμερικανών» (American Time Use Survey), όπου συμμετέχοντες κατέγραψαν πόσο χρόνο αφιερώνουν σε 100 διαφορετικές καθημερινές δραστηριότητες.

Από το πόσο χρόνο περνούν με την οικογένεια και τους φίλους, μέχρι πόσο doomscrolling κάνουν στο κινητό τους και πόσο ασκούνται μέσα στη μέρα.

Οι ειδικοί επικεντρώθηκαν στις μέρες που οι συμμετέχοντες χαρακτήριζαν ως «καλύτερες από το συνηθισμένο» και μέτρησαν τον χρόνο που αφιέρωναν στις δραστηριότητες που τους έκαναν να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι.

Το αποτέλεσμα; Ένα ωρολόγιο πρόγραμμα που – σύμφωνα με την έρευνα – περιγράφει το πώς μοιάζει μια πραγματικά καλή μέρα.

Πόσες ώρες θεωρούν ιδανικές για καθεμία δραστηριότητα;

Σύμφωνα με τη μελέτη, μια τέλεια μέρα περιλαμβάνει:

  • 6 ώρες ποιοτικού χρόνου με την οικογένεια
  • 2 ώρες με φίλους
  • 1,5 ώρα κοινωνικοποίησης γενικά
  • 2 ώρες άσκησης
  • 1 ώρα αφιερωμένη σε φαγητό και ποτό
  • 6 ώρες εργασίας
  • 15 λεπτά μετακίνηση
  • 1 ώρα μπροστά σε οθόνες

Ο ύπνος; Δεν περιλαμβάνεται ρητά στο πρόγραμμα, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για πολλούς η ιδανική μέρα ξεκινά – ή τελειώνει – με μια καλή δόση ξεκούρασης.

Η αλήθεια είναι ότι ο παραπάνω οδηγός μοιάζει περισσότερο με ένα γενικό περίγραμμα και λιγότερο με ρεαλιστική ρουτίνα. Παρ’ όλα αυτά, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το πώς φαντάζονται οι περισσότεροι μια ισορροπημένη και ευχάριστη μέρα.

Προσοχή στην υπερβολική θετικότητα

Μέσα σε όλα αυτά, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή και σε μια άλλη παγίδα: την τοξική θετικότητα.

Σύμφωνα με το Psychology Today, αυτός ο όρος αναφέρεται στην τάση να αποφεύγουμε ή να καταπιέζουμε αρνητικά συναισθήματα, προσποιούμενοι ότι όλα είναι καλά – ακόμα κι όταν δεν είναι.

Η θετική στάση είναι σημαντική, τονίζουν οι ψυχολόγοι, αλλά μόνο όταν δεν λειτουργεί ως «μάσκα» για όσα πραγματικά νιώθουμε. Το να είμαστε καλά δεν σημαίνει να αρνούμαστε το κακό. Σημαίνει να το αναγνωρίζουμε και να προχωράμε με αυθεντικότητα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.