Η κουζίνα του σπιτιού μας μπορεί να γίνει μέρος επικίνδυνο για την υγεία μας αν δεν είμαστε προσεκτικοί με την καθαριότητα.
Ψυγείο
Η νούμερο ένα φωλιά των βακτηρίων είναι οι θήκες του ψυγείου για τα κρέατα και τα λαχανικά. Επομένως αν έχετε καιρό να καθαρίσετε το ψυγείο σας καλό είναι να το κάνετε… σύντομα. Τα συρτάρια λαχανικών και κρέατος του ψυγείου σας μπορεί να φιλοξενούν παθογόνα όπως σαλμονέλα, λιστέρια, σαλμονέλα, E.coli, μαγιά και μούχλα, σύμφωνα με μια μελέτη του National Sanitation Foundation.
Πώς να το καθαρίσετε
Για να καθαρίσετε τις θήκες λαχανικών και κρέατος αφαιρέστε το συρτάρι και στη συνέχεια να χρησιμοποιήστε ένα καθαρό σφουγγάρι ή πανί. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας. Ο καθαρισμός ιδαινικά πρέπει να γίνεται κάθε δεύτερη εβδομάδα. Πολύ βασικό ρόλο παίζει η τακτοποίηση των τροφίμων στο ψυγείο: τα φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποθηκεύονται στα συρτάρια. Το ωμό κρέας (είτε κόκκινο είτε λευκό) πρέπει πάντα να τοποθετείται στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, κάτω από μαγειρεμένα φαγητά ή φρέσκα προϊόντα, ώστε να αποφευχθεί η διαρροή υγρών και κατ’ επέκταση η μεταφορά μικροβίων. Ελέγχουμε σε τακτική βάση για τυχόν χαλασμένα τρόφιμα ή διαρροές σε δοχεία και τάπερ.
Ο νεροχύτης της κουζίνας
Ο νεροχύτης είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων όπως το E.coli, αλλά και κολοβακτηριδίων. Η υγρασία του νεροχύτη αλλά και κάθε υγρής επιφάνειας αποτελεί παράγοντα που διευκολύνει την ανάπτυξη και τη διασπορά των μικροβίων. Μετά από κάθε πλύσιμο πιάτων, ρίξτε καυτό νερό και σαπούνι στον νεροχύτη. Στη συνέχεια καθαρίστε καλά με απολυμαντικό υγρό ή σπρέι, το οποίο σκουπίζουμε αφού πρώτα δράσει.
Σφουγγάρια και βούρτσες καθαρισμού
Το να καθαρίζετε τα πιάτα σας μετά από κάθε γεύμα δεν είναι καθόλου δύσκολο, αλλά πώς καθαρίζετε τα σφουγγαράκια; Το σφουγγάρι της κουζίνας σας θα μπορούσε να έχει τόσα βακτήρια όσο το εσωτερικό μιας τουαλέτας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Η Jennifer Quinlan, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Drexel μοιράστηκε τους παρακάτω τρόπους για να διατηρείτε τα σφουγγάρια καθαρά: Κρατήστε τα σφουγγάρια μακριά από ωμό κρέας, αντικαταστήστε το σφουγγάρι σας κάθε δύο εβδομάδες και καθαρίστε το ανά τρεις ημέρες βάζοντας το στο πλυντήριο πιάτων ή βρέχοντά το και τοποθετώντας το στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό.
Βαζάκια μπαχαρικών
Το βάζο με τα μπαχαρικά μπορεί να προσθέσει κάτι περισσότερο από απλή γεύση στο φαγητό σας, αν δεν είστε προσεκτικοί. Μια μελέτη που διεξήχθει τον Νοέμβριο του 2022 και δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection διαπίστωσε ότι τα βαζάκια των μπαχαρικών είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης στις κουζίνες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι τείνουν να αρπάζουν τα μπαχαρικά αφού μαγειρεύουν ωμό κρέας ή λαχανικά που είναι αποθηκευμένα σε μολυσμένα συρτάρια. «Μερικές φορές οι άνθρωποι πασπαλίζουν ένα αποξηραμένο μπαχαρικό από ένα βάζο με τα χέρια που έχουν μόλις χειριστεί ωμά προϊόντα διατροφής».
Οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζετε εξωτερικά τα βάζα μπαχαρικών με ζεστό νερό και σαπούνι και να χρησιμοποιείτε κουτάλι για να τα προσθέσετε πάνω σε κάποιο φαγητό ή γάντια.
Λαβές ντουλαπιών και πόμολα πόρτας
Αγγίζουμε καθημερινά τα πόμολα του ντουλαπιών της κουζίνας με βρόμικα χέρια και εκεί κρύβονται επικίνδυνα βακτήρια όπως η λιστέρια, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος και ο νοροϊός. Εάν οι επιφάνειες έχουν υφή, μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερα βακτήρια.
Πρέπει να καθαρίζετε πολύ συχνά τις λαβές των ντουλαπιών αλλά και τα πόμολα της πόρτας με ζεστό νερό και σαπούνι προκειμένου να αποφύγετε όσο γίνεται την εξάπλωση των βακτηρίων.