ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το «Κράτος Δικαίου» σας μάρανε...
prodeals

Το γνωρίζατε; – Πώς ακουγόταν η αρχαία ελληνική μουσική – Το ηχητικό που υποστηρίζουν ότι είναι «100% ακριβές»

Το openculture.com παρουσιάζει ένα ηχητικό απόσπασμα του David Creese

Το γνωρίζατε; – Πώς ακουγόταν η αρχαία ελληνική μουσική – Το ηχητικό που υποστηρίζουν ότι είναι «100% ακριβές»

Οι αρχαίοι Έλληνες μεταξύ του 750 π.Χ. και του 400 π.Χ. συνέθεσαν τραγούδια για να συνοδεύονται από λύρα, καλάμια και διάφορα κρουστά όργανα.

Περισσότερα από 2.000 χρόνια αργότερα, οι σύγχρονοι μελετητές έχουν επιτέλους βρει τον τρόπο να ανακατασκευάσουν και να εκτελέσουν αυτά τα τραγούδια με -όπως υποστηρίζεται- 100% ακρίβεια.

Γράφοντας στην ιστοσελίδα του BBC, ο Armand D’Angour, μουσικός και καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει: «Τα αρχαία ελληνικά όργανα είναι γνωστά από περιγραφές, ζωγραφιές και αρχαιολογικά κατάλοιπα, τα οποία μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τα ηχοχρώματα και το εύρος των τόνων που παρήγαγαν.

Και τώρα, νέες αποκαλύψεις για την αρχαία ελληνική μουσική προέκυψαν από μερικές δεκάδες αρχαία έγγραφα που είναι χαραγμένα με μια φωνητική σημειογραφία που επινοήθηκε γύρω στο 450 π.Χ., η οποία αποτελείται από αλφαβητικά γράμματα και σύμβολα που τοποθετούνται πάνω από τα φωνήεντα των ελληνικών λέξεων.

Οι Έλληνες είχαν επεξεργαστεί τις μαθηματικές αναλογίες των μουσικών διαστημάτων – μια οκτάβα είναι 2:1, μια πέμπτη 3:2, μια τέταρτη 4:3, και ούτω καθεξής. Η σημειογραφία δίνει μια ακριβή ένδειξη του σχετικού τόνου».

Πώς ακουγόταν λοιπόν η ελληνική μουσική; Το openculture.com παρουσιάζει ένα ηχητικό απόσπασμα του David Creese, ενός κλασικιστή από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, να παίζει «ένα αρχαίο ελληνικό τραγούδι που προέρχεται από πέτρινες επιγραφές και είναι κατασκευασμένο σε ένα οκτάχορδο «κανονάκι» (ένα όργανο που μοιάζει με zither) με κινητές γέφυρες. «Η μελωδία αποδίδεται στον Σείκιλο»,γράφει το Archaeology Magazine.

Ποιος ήταν ο Σείκιλος

Ο Σείκιλος έζησε στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας κατά το 200 μ.Χ. Είναι γνωστός για το αρχαιότερο παγκοσμίως γνωστό τραγούδι, του οποίου σώζονται πλήρως και οι στίχοι και η μουσική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Σείκιλος, σύμφωνα με τη wikipedia, έγραψε το τραγούδι του μετά το 200 μ.Χ. σε επιτύμβια κυλινδρική στήλη που έχει ύψος 40 εκατοστά και περιέχει στην κοινή ελληνική της ελληνιστικής εποχής ένα επίγραμμα δώδεκα λέξεων και ένα μέλος (τραγούδι) δεκαεπτά λέξεων μαζί με τη μουσική του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.