Αν ήξερες πόσα κιλά βρωμιάς κρύβονται στα χαλιά σου, μπορεί να σκεφτείς πριν πατήσεις. Τα μάλλινα χαλιά είναι ιδιαίτερα καλά στο να κρύβουν τη βρωμιά και τα βακτήρια μπορούν να βλάψουν τη δομή του χαλιού με την πάροδο του χρόνου, λέει η Lisa Wagner, συγγραφέας του blog Rug Chick και πιστοποιημένη ειδικός στα χαλιά.

Δες παρακάτω πώς μπορείς να καθαρίσεις τα χαλιά με τον σωστό τρόπο, ώστε να διαρκέσουν για χρόνια.

Μικρά φυσικά χαλιά (βαμβάκι ή μαλλί)

Πλύνε τα χρωματιστά χαλιά στο χέρι με ένα ήπιο απορρυπαντικό, χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα ή ένα σφουγγάρι. Ξέπλυνε καλά με νερό αναμεμειγμένο με μικρή ποσότητα λευκού ξιδιού για να αφαιρέσεις τη βρωμιά. Τύλιξέ το μέσα σε μια χοντρή πετσέτα και στη συνέχεια αφαίρεσε όσο περισσότερη υγρασία μπορείς. Κρέμασε το χαλί για να στεγνώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Μικρά συνθετικά χαλιά

Εάν το χαλί είναι πολύ στιβαρό και πλένεται στο πλυντήριο, καθάρισέ το στο πλυντήριο με απαλό κύκλο. Έλεγξε την ετικέτα φροντίδας για σημειώσεις σχετικά με τη συνιστώμενη θερμοκρασία νερού και το απορρυπαντικό. Κρέμασέ το σε σημείο που θα στεγνώσει γρήγορα για να αποφύγεις τη δημιουργία μούχλας.

Χαλιά μεγαλύτερης επιφάνειας

Προσέλαβε έναν επαγγελματία για βαθύ καθαρισμό κάθε λίγα χρόνια. Στο μεταξύ, σκούπισε τακτικά με την ηλεκτρική σκούπα και αντιμετώπισε τις βρωμιές και τους λεκέδες το συντομότερο δυνατό. Εάν ένα σημείο έχει βαφτεί με χρώμα, βρέξε την περιοχή με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε ανθρακούχο νερό, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερο υγρό. Σκούπισε με ένα λευκό βαμβακερό ύφασμα, στη συνέχεια βάλε το λεκέ ανάμεσα σε δύο πετσέτες και δοκίμασε να αφαιρέσεις το υπερβολικό νερό. Εάν η βαφή δεν είναι σταθερή, χρησιμοποίησε ένα μείγμα τεσσάρων μερών κρύου νερού και ενός μέρους λευκού ξιδιού ή πασπάλισε από πάνω άμυλο καλαμποκιού και σκούπισε με ηλεκτρική σκούπα μετά από 24 ώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">