Πολλοί ισχυρίζονται ότι εφαρμογή θερμότητας στο τσίμπημα των κουνουπιών μπορεί να βοηθήσει στο να ανακουφιστείτε από τον κνησμό.
Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι αν ακουμπήσεις ένα ζεστό κουτάλι πάνω στο τσίμπημα, ανακουφίζει από τον κνησμό.
Οι ειδικοί λένε ότι πράγματι η θερμότητα (από κουτάλι, κομπρέσα κ.α.) μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τον κνησμό από τσιμπήματα κουνουπιών, αλλά δεν το συνιστούν. Δείτε παρακάτω γιατί.
Γιατί η θερμότητα βοηθά με τα τσιμπήματα των κουνουπιών
Επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ είπε ότι, γενικά, η εφαρμογή θερμότητας σε ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί να μειώσει τον κνησμό. Ωστόσο, αυτή η ανακούφιση μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικά λεπτά έως μερικές ώρες.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η χρήση θερμότητας λειτουργεί για μερικούς ανθρώπους επειδή ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη οδό σήματος στα αισθητήρια νευρικά κύτταρα στο δέρμα σας, τα οποία “μεταδίδουν” στον εγκέφαλο το ερέθισμα του κνησμού. Όταν εφαρμόζεται θερμότητα στο δέρμα, δρα σαν “αντιερεθιστικό” στα νευρικά κύτταρα διότι εμποδίζει την μετάδοση του σήματος του κνησμού στον εγκέφαλο. Έτσι ο εγκέφαλος νομίζει ότι ο κνησμός σταμάτησε.
“Οποιαδήποτε μέθοδος που εφαρμόζει θερμότητα (καψαϊκίνη, ζεστό ντους, ζεστό νερό, ζεστές κομπρέσες) δρα στην ίδια οικογένεια σημάτων υποδοχέων που συναντά το δέρμα από το εξωτερικό περιβάλλον και το φέρνει στη σπονδυλική στήλη και τελικά στον εγκέφαλο για να ανακουφίσει τη φαγούρα”, είπε.
Δερματολόγος και ιατρικός διευθυντής του Essential Dermatology Group, στο Bedford του Τέξας, είπε ότι η διαδικασία είναι παρόμοια με το πώς το φιλί ενός γονέα σε ένα χτυπηματάκι στο παιδί μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου που αντιλαμβάνεται το παιδί, επειδή “η θερμότητα από τα χείλη προκαλούν μια αντι-διέγερση που αποσπά την προσοχή των νευρικών κυττάρων από την μετάδοση του σήματος του πόνου”.
Σύμφωνα με τον ειδικό η θερμότητα μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον κνησμό εξουδετερώνοντας τις πρωτεΐνες από το σάλιο ενός κουνουπιού.
Για παράδειγμα, την ισταμίνη και άλλα φλεγμονώδη μόρια που απελευθερώνονται από τα κύτταρα ως απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση. Όταν εφαρμόζεται θερμότητα σε μια πληγείσα περιοχή, η απελευθέρωση αυτών των πρωτεϊνών μειώνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ανακούφιση από τον κνησμό.
“Οι πρωτεΐνες στο σάλιο του κουνουπιού μπορούν να καθιστούν αναποτελεσματικές από τη θερμότητα, μειώνοντας τελικά την ανοσολογική απόκριση του σώματος σε αυτές”, είπε. “Η θερμότητα βοηθά στην εξουδετέρωση των πρωτεϊνών που μεταφέρονται από το σάλιο των κουνουπιών που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, η ανακούφιση μπορεί να είναι προσωρινή, καθώς η φαγούρα συχνά επιστρέφει μετά την αφαίρεση της θερμότητας”, πρόσθεσε.
Άλλοι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν και η εφαρμογή θερμότητας στα τσιμπήματα μπορεί να λειτουργήσει καλά για μερικούς, δεν θα λειτουργήσει για όλους.
Αναπληρωτής κλινικός καθηγητής δερματολογίας στο Mount Sinai Health Systems, είπε ότι η θερμότητα “επιδεινώνει τη φλεγμονή λαμβάνοντας περισσότερη ροή αίματος και επομένως φλεγμονώδη κύτταρα”.
Γιατί; “Η θερμότητα επιστρατεύει αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα φλεγμονώδη κύτταρα εισέρχονται στην περιοχή”, είπε ο ειδικός. “Απελευθερώνουν ισταμίνη που ‘μεταφέρει’ την φαγούρα”.
Συμφωνούν οι ειδικοί με την εφαρμογή θερμότητας για την ανακούφιση από τη φαγούρα;
Παρόλο που η χρήση πηγών θερμότητας θα μπορούσε να σταματήσει προσωρινά τη φαγούρα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, οι ειδικοί γενικά δεν την εγκρίνουν ως μέθοδο για ανακούφιση.
Ο ειδικός προειδοποίησε επίσης ότι εάν εφαρμόσετε θερμότητα σε τσίμπημα κουνουπιού ή πληγείσα περιοχή, ειδικά από ένα ζεστό κουτάλι ή κατά τη διάρκεια ενός ζεστού ντους, διατρέχετε τον κίνδυνο να κάψετε το εξωτερικό στρώμα του δέρματός σας και να προκαλέσετε περισσότερη φλεγμονή ή ερεθισμό στο σημείο.
Τι μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε την φαγούρα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών
“Υπάρχουν άλλοι τρόποι ενάντια στην φαγούρα, όπως μια κρέμα με καψαϊκίνη” είπε ο ειδικός. “Την βάζετε απευθείας στο δέρμα για το ίδιο καυστικό αποτέλεσμα με ένα το ζεστό κουτάλι”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ειδικό αυτές οι θεραπείες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για απλά τσιμπήματα εντόμων και όχι για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν έχετε μεγάλες περιοχές με πρήξιμο, φλεγμονή, πόνο, ερυθρότητα, κνίδωση, και ίσως χαμηλό πυρετό ή διογκωμένους λεμφαδένες, αυτά είναι σημάδια ότι αντιμετωπίζετε κάτι πιο σοβαρό.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το δέρμα και οι αντιδράσεις των ανθρώπων στα τσιμπήματα εντόμων ποικίλλουν πολύ και εάν το δάγκωμα είναι πολύ επώδυνο ή εάν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Τι προτείνουν οι ειδικοί για την ανακούφιση από τα τσιμπήματα των κουνουπιών:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.